‘Van Gaal bood ontslag aan na nederlaag tegen Southampton’

Vice-president Ed Woodward zou de coach van Manchester United ervan hebben overtuigd zijn besluit te heroverwegen.

Louis van Gaal dreigde na de verloren wedstrijd tegen Southampton met opstappen, schrijft The Guardian.
Louis van Gaal dreigde na de verloren wedstrijd tegen Southampton met opstappen, schrijft The Guardian. Foto Olaf Kraak/ANP

Trainer Louis van Gaal van Manchester United heeft zaterdag na de thuisnederlaag tegen Southampton (0-1) zijn ontslag aangeboden aan vice-voorzitter Ed Woodward. Die heeft de Nederlandse coach er echter van overtuigd nog eens over het besluit na te denken, zo meldt de Britse krant The Guardian. Dinsdag treffen de twee elkaar opnieuw om over de toekomst van de voetbalclub te praten.

Het gaat het hele seizoen al moeizaam met de ploeg uit Manchester. Ondanks vele in spelersmateriaal geinvesteerde miljoenen, komt het team maar moeizaam tot scoren. Fans en analisten betitelen het spel als ‘saai’ en ‘zieltogend’. Na het verlies tegen Southampton werd Van Gaal al uitgejouwd door vele supporters. De coach gaf toen aan het gedrag van de fans te begrijpen:

Overleg met spelersgroep

Afgelopen zondag is Van Gaal tijdelijk naar Nederland teruggekeerd om de verjaardag van zijn dochter te vieren en daarbij met familie te bespreken hoe zijn toekomst eruit zal zien, schrijft The Guardian. Vice-president Woodward heeft op zijn beurt de afgelopen dagen gebruikt om de spelersgroep te consulteren en over de coachpositie te overleggen met de Amerikaanse mede-eigenaar Joe Glazer. Bronnen rondom Manchester United zelf ontkennen dinsdagochtend overigens tegenover persbericht Reuters dat Van Gaal zaterdag zijn ontslag zou hebben aangeboden.

Twitter avatar suttonnick Nick Sutton Tuesday’s Sun back page:
LVG Quit - Old Trafford Exclusive
#tomorrowspaperstoday #bbcpapers #mufc https://t.co/1lL9dqHbmE

De prestaties van de trainer worden volgens de Engelse kranten sinds de kerst per wedstrijd geevalueerd sinds Van Gaal op Tweede Kerstdag met 2-0 verloor van laagvlieger Stoke City. Het leek toen een kwestie van tijd voor de coach ontslagen zou worden. Van Gaal bleef echter zitten en won met United een week geleden nog nipt (0-1) van Liverpool. Aanstaande vrijdag staat een wedstrijd in de FA Cup tegen Derby County op het programma.

Mourinho

Mocht Van Gaal alsnog besluiten op te stappen, dan lijkt de eerder dit seizoen bij Chelsea ontslagen José Mourinho de belangrijkste gegadigde om de vrijgekomen plek op te vullen. Ook Josep Guardiola, nu nog trainer van Bayern Munchen, wordt veel genoemd maar lijkt volgens Britse kranten te gaan tekenen bij Manchester City.