Uitzendsector groeit fors

De uitzendbranche is vorig jaar flink gegroeid. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de branchevereniging ABU die vandaag bekend zijn gemaakt.

Foto ANP / Koen van Weel

Het aantal gewerkte uren in de uitzendbranche is vorig jaar gemiddeld toegenomen met 10 procent, de totale omzet met 11 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de branchevereniging ABU die vandaag bekend zijn gemaakt.

De uitzendsector neemt hiermee de grootste banengroei – 70.000 mensen – voor zijn rekening, zegt directeur Jurriën Koops in een interview met NRC. Het aantal uren in de techniek steeg 20 procent, de industrie 8 procent en de administratieve sector 9 procent.

De stijging van het aantal vaste banen buiten de uitzendsector blijft vooralsnog achter door de concurrentie en grillige markt, zegt Koops. Na enkele maanden van stagnatie daalde de werkloosheid vorige maand naar 588 duizend personen (6,6 procent van de beroepsbevolking), volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt en de toekomst van de sociale zekerheid moet het politieke debat blijven domineren, vindt hij. „We zijn niet klaar met verbouwen, we hebben alleen wat achterstallig onderhoud gedaan. En de snelheid van de veranderingen in de markt is veel groter dan voor de crisis. Er zullen alleen maar meer fricties komen.”

De Eerste Kamer buigt zich vandaag over vervanging van de VAR-verklaring, een werkvergunning voor zzp’ers, door ‘modelovereenkomsten’. Voor iedere beroepsgroep moet zo’n standaardcontract worden opgesteld en goedgekeurd door de Belastingdienst. Als bij controle achteraf blijkt dat een zelfstandige toch in een verkapt, goedkoop dienstverband werkt, is voortaan ook zijn opdrachtgever juridisch aansprakelijk.

Als het bekritiseerde wetsvoorstel het haalt, moeten opdrachtgevers niet bang worden om zzp’ers in te huren, zegt Koops. Bijna 1 op de 3 zelfstandigen werkt bijna uitsluitend via een intermediair, zoals een uitzendbureau, volgens de ABU-directeur. Als bedrijven wegens het risico op aansprakelijkheid geen zelfstandigen meer inhuren, werkt de wet averechts, zegt Koops. „De eerste signalen zijn er al. Van omroep NTR bijvoorbeeld is bekend geworden dat die geen rechtstreekse arbeidsrelatie met zelfstandigen meer wil.”

Lees ook: We moeten niet bang worden om zzp’ers in te huren