Tv-makers probeerden duel te fixen

Ten minste één speler is benaderd door een tv-programma om een duel in het Nederlandse voetbal te manipuleren.

De directie van de voetbalbond KNVB heeft maandag in een brief aan alle betaald voetbalclubs en scheidsrechters gewaarschuwd voor een poging tot matchfixing door een televisieprogramma. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek, samen met de KNVB wordt gekeken naar verder te nemen stappen.

De voetbalbond overweegt aangifte te doen tegen de betreffende televisieproductiemaatschappij, bevestigde een woordvoerder van de KNVB dinsdagochtend na berichtgeving in De Telegraaf. „We houden alle opties open. Het OM is er mee bezig, het is op dit moment even de vraag wat een aangifte voor nut heeft.”

Volgens het OM heeft een televisieproductiemaatschappij, het in Amsterdam gevestigde CCCP TV, eind vorig jaar voetballers benaderd met het verzoek of men bereid is mee te werken aan het manipuleren van wedstrijden. De zaak was door de KNVB zelf voorgelegd aan het OM, nadat een speler zich meldde bij de voetbalbond. Het is niet bekend om welk programma het gaat, maar CCCP is onder meer bekend van de televisieprogramma’s Rambam en Streetlab.

CCCP wilde dinsdagochtend niet reageren en verwees naar een statement dat de VARA, de omroep waar het betreffende programma wordt uitgezonden, dinsdag zou uitgeven. Toen deze krant naar de drukker ging had de VARA nog geen verklaring uitgegeven.

Zeker één voetballer uit de Nederlandse competitie is onlangs benaderd om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden.

Begin december belde een speler naar de voetbalbond met de mededeling dat hij was benaderd door matchfixers. Vervolgens is de bond met die informatie naar het Openbaar Ministerie gegaan. De KNVB heeft CCCP om opheldering gevraagd.

Morele vraagtekens

De KNVB zet morele vraagtekens bij de werkwijze van de tv-makers. Het heeft volgens de bond de schijn van uitlokking. „Als je een speler ontmaskert die al bezig is met wedstrijdmanipulatie, dan draag je bij aan een oplossing”, zegt de woordvoerder van de KNVB. Maar in dit geval is willekeurig gebeld naar voetballers.

Zo wordt een probleem gecreëerd waar vervolgens een uitzending van wordt gemaakt, stelt de bond. „Het lijkt het erop dat ze zo minimaal één spelers tot matchfixing hebben geprobeerd aan te zetten. Dat gaat in onze ogen te ver.”

Alle clubs en scheidsrechters zijn door de KNVB op de hoogte gesteld van de poging tot matchfixing. „Ook om duidelijk te maken dat dit kan gebeuren. We weten namelijk vanuit het buitenland dat het niet altijd tv-programma's zijn die dit proberen, maar ook echte fixers”, aldus een KNVB-woordvoerder.

Vooralsnog heeft één speler zich gemeld in Zeist. De KNVB sluit niet uit dat meer voetballers zijn gepolst door de tv-makers.