Timmermans: 60 procent migranten kan teruggestuurd

Eurocommissaris Frans Timmermans komt met cijfers die het debat over migranten op z’n kop kunnen zetten: de meesten die nu komen zouden niet op de vlucht zijn voor oorlog.

Migranten en vluchtelingen bivakkeren op een parkeerterrein in Idomeni, in Griekenland. Zij willen de grens met Macedonië over. Foto Giannis Papanikos / AP
Migranten en vluchtelingen bivakkeren op een parkeerterrein in Idomeni, in Griekenland. Zij willen de grens met Macedonië over. Foto Giannis Papanikos / AP

Zestig procent van de migranten die nu Europa binnenkomen, is volgens eurocommissaris Frans Timmermans afkomstig uit landen waaruit mensen om economische redenen vertrekken.

Zij zouden snel moeten worden teruggestuurd, vindt Timmermans, omdat ze geen aanspraak kunnen maken op een vluchtelingenstatus. „Als we daar nou eens mee zouden beginnen, zou dat al een enorm verschil maken”, aldus de eurocommissaris maandag in een interview met de NOS.

De eerste vice-voorzitter van de Europpese Commissie baseert zich volgens zijn woordvoerder op nog niet gepubliceerde cijfers over december van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Die zouden aantonen dat er een flinke verschuiving gaande is in de afkomst van migranten.

Het zou nu vooral gaan om mensen uit landen als Marokko en Tunesië, die via Turkije naar Europa reizen.

De vraag of migranten die naar Europa trekken daadwerkelijk vluchtelingen zijn of economische migranten, ook wel ‘gelukszoekers’ genoemd, speelt een grote rol in het migratiedebat. In Nederland krijgt veruit het grootste deel van de Syriërs een verblijfsvergunning, omdat zij door de overheid als vluchteling worden beschouwd. Volgens de PVV gaat het ook in hun geval vaak om economische migranten, omdat ze in landen rondom Syrië, waar ze soms al jaren verblijven, niet in levensgevaar verkeren. De recente aanrandingen in Keulen zouden deels zijn gepleegd door economische migranten uit Marokko en Tunesië.

Uit gegevens van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in september bleek nog dat 89 procent van de mensen die per boot in Europa aankwamen vluchtelingen waren uit landen waar oorlog is of op grote schaal mensenrechten worden geschonden. De meerderheid was destijds afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Eritrea. Bij Frontex kon een woordvoerder de nieuwe cijfers waarover Timmermans sprak maandagavond nog niet bevestigen.

De meest recente gegevens op de website van Frontex gaan over januari tot en met september 2015. Het agentschap telde in de eerste negen maanden van vorig jaar 1,83 miljoen illegale overschrijdingen (soms gaat het om dezelfde personen) van de Europese buitengrens. Daarvan zou alleen al 48 procent door vluchtelingen uit Syrië zijn veroorzaakt.