Sjarapova wint al twaalf jaar niet van Williams

Russische Maria Sjarapova verliest in de kwartfinale van Amerikaanse Serena Williams; Roger Federer naar halve finale.

Serena Williams tijdens haar duel tegen Maria Sjarapova (6-4 en 6-1).
Serena Williams tijdens haar duel tegen Maria Sjarapova (6-4 en 6-1). Foto Thomas Peter/REUTERS

Haar nederlaag tegen Serena Williams in de kwartfinale van de Australian Open was frustrerend maar ook inspirerend, zei Maria Sjarapova. Wat kon ze anders zeggen na een draai om de oren met 6-4 en 6-1? Voor de achttiende keer op rij verloor de Russische van de nummer één van de wereld. Haar laatste zege op Williams dateert alweer van twaalf jaar geleden, de onderlinge score is nu 19-2 in het voordeel van de Amerikaanse. „Verliezen is uiteraard altijd frustrerend”, sprak Sjarapova tegen persbureau Reuters. Maar tegen Williams? „Zij is van een ander niveau. Dat inspireert me.”

De kwartfinale tussen Williams en Sjarapova was een herhaling van de finale van vorig seizoen, waarin de 34-jarige Amerikaanse voor de zesde keer in haar carrière de Australian Open won. De als vijfde geplaatste Russische startte sterk met een vroege break naar 2-0. Williams liet zich niet wegzetten, sloeg elke harde bal nog harder terug en maakte direct 2-2. „Het was super intens”, vertelde ze na afloop. „Sjarapova is een ontzettend gedreven speelster en heeft niet voor niets al veel grandslamtoernooien gewonnen. Tegen haar moet je vanaf het begin met veel vuur en intensiteit spelen.”

Bij een 5-4 voorsprong in de eerste set brak Williams de service van Sjarapova, in de tweede set stoomde ze onweerstaanbaar door naar een 5-0 voorsprong. Sjarapova mocht nog een keer haar service houden maar de set ging met 6-1 naar de oppermachtige Williams, die tot twee toe een medische behandeling kreeg op de baan.

In de halve finale stuit de zesvoudig winnares op de als vierde geplaatste Agnieszka Radwanska. De Poolse was met 6-1 en 6-3 te sterk voor de Spaanse Carla Suarez Navarro. Maar net als Sjarapova kan ook Radwanska weinig hoop putten uit haar onderlinge score tegen Williams. De acht partijen die ze eerder tegen elkaar speelden, verloor de Poolse allemaal.

Bij de mannen bereikte Roger Federer (34) voor de 39ste keer in zijn loopbaan de halve finale van een grandslamtoernooi. De als derde geplaatste Zwitser versloeg de Tsjech Tomas Berdych in drie sets: 7-6, 6-2 en 6-4. „Ik genoot van mijn spel”, zei Federer na afloop zelf.