Rel over gebrek diversiteit Oscars breidt uit

De Academy belooft de Oscars diverser te maken. Dit nadat prominente artiesten de Oscaruitreiking besloten te boycotten.

Will Smith en Jada Pinkett Smith
Will Smith en Jada Pinkett Smith Foto AP

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences stemde donderdag in met een „reeks ingrijpende veranderingen die de Academy aanzienlijk diverser moeten maken”. De Academy verklaarde te streven naar „een verdubbeling van het aantal vrouwen en leden van minderheden in 2020”. Voorzitter Cheryl Boone Isaacs: „De Academy zal voorop gaan en zal niet wachten tot de industrie aansluit.”

Aan dit besluit ging een verhitte discussie vooraf, die begon met een oproep van actrice Jada Pinkett Smith aan gekleurde acteurs om de Oscaruitreiking te boycotten. „We kunnen niet langer bedelen om liefde, erkenning en respect”, zei ze in op Facebook. Haar echtgenoot acteur Will Smith steunde haar. Ook regisseur Spike Lee, die in november nog een ere-Oscar kreeg, boycotte de uitreiking. Op Instagram schreef hij: „Hoe is het mogelijk dat voor het tweede jaar op rij alle twintig genomineerden in de categorieën voor acteurs blank zijn?

De Britse actrice Charlotte Rampling, genomineerd in de categorie ‘beste actrice’ voor haar rol in 45 Years, gooide vrijdag olie op het vuur door tijdens een interview met de Franse radio te zeggen dat ze de boycot „racistisch voor blanken” vindt. Later zei ze dat haar uitspraken verkeerd begrepen waren.

Rapper Ice Cube, een van de scenaristen van Straight Outta Compton, over de geschiedenis van de rapgroep N.W.A, zei vrijdag in de Britse talkshow van Graham Norton: „Wat ze daar bij de Oscars doen moeten zij weten. Onze film heeft wereldwijd succes gehad, daar gaat het voor mij om. Of je nou wel of niet een Oscar krijgt, dat vind ik niet van belang.”

De regisseur die in 2014 3 Oscars won met 12 Years A Slave, Steve McQueen, zei zaterdag in The Guardian: „Het gaat niet alleen om de Oscars en de Academy. Het gaat om hoe de hele filmindustrie werkt. Wie beslist wat voor films ze maken, met wie. Dat is de wortel van het kwaad.”

Zwarte Amerikanen krijgen naar verhouding voldoende ‘sprekende rollen’ in Amerikaanse films; het zijn vooral Aziaten en Latino’s die door Hollywood buitengesloten worden. Dat schreef The Economist naar aanleiding van de kwestie, een studie van het Annenberg Center citerend. 600 topfilms tussen 2007 en 2013 zijn onderzocht. 10 procent van de Oscarnominaties is sinds 2000 naar Afro-Amerikaanse acteurs gegaan; zij maken 12,6 procent van de Amerikaanse bevolking uit. Maar 3 procent ging naar hispanics, die 16 procent van de bevolking uitmaken.