PvdA wil dat Kamp einde maakt aan export Gronings gas

Regeringspartij PvdA heeft in de Tweede Kamer een sleutelrol als het gaat om de gaswinning in Groningen.

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) tijdens een bezoek aan Groningen.
Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) tijdens een bezoek aan Groningen. Foto ANP / Siese Veenstra

Regeringspartij PvdA wil dat het kabinet de export van gas uit Groningen zo snel mogelijk afbouwt. Kamerlid Jan Vos zegt in de Volkskrant dat het resterende gas gebruikt zou moeten worden als ‘motor’ achter vergroening van technologie en als ‘reservebatterij’ voor wind- en zonenergie. Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp (Economische Zaken, VVD) over de toekomst van het Groningse gas.

Het plan van de PvdA is niet op korte termijn uitvoerbaar. Op dit moment exporteert Nederland een deel van het Gronings gas naar België, Frankrijk en Duitsland. Deze langlopende contracten worden vanaf 2020 afgebouwd. Vos zegt dat het kabinet moet bekijken of dat toch niet eerder kan.

De PVV stelde een jaar geleden al voor om de export van gas zo veel mogelijk te beperken. Regeringspartij PvdA heeft in de Tweede Kamer een sleutelrol als het gaat om Groningen omdat de partij kan zorgen voor een meerderheid voor het verder terugschroeven van de gaswinning.

VVD spreekt van ‘makkelijk verhaal’

Coalitiepartij VVD zegt tegen Nu.nl “de zorgvuldigheid te missen” in het plan van de PvdA:

“Het is een makkelijk verhaal om te zeggen dat de export omlaag kan. Achter die contracten zitten honderdduizenden huishoudens die afhankelijk zijn van dat gas.”

De gaswinning in Groningen is sinds 2013 teruggebracht van 54 naar 27 miljard kuub per jaar om het risico op aardbevingen te beperken. Een Kamermeerderheid vindt dat Kamp daar nog niet ver genoeg in gaat. De komende maanden wil de minister in gesprek met burgers, bedrijven en lokale overheden over de verduurzaming van de energievoorziening op lange termijn.