PvdA-fractie akkoord met bombarderen IS in Syrië

Nu PvdA-fractie instemt is een meerderheid van de Tweede Kamer voor uitbreiding Nederlandse bombardementen.

Een F16-straaljager van de luchtmacht landt op Schiphol tijdens een militaire oefening.
Een F16-straaljager van de luchtmacht landt op Schiphol tijdens een militaire oefening. Foto ANP / Remko de Waal

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is akkoord met Nederlandse bombardementen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft PvdA-Kamerlid Michiel Servaes dinsdagmiddag bekendgemaakt. Nu de PvdA instemt is er een Kamermeerderheid voor het uitbreiden van de Nederlandse bombardementen van Irak naar Syrië.

Op dit moment bombardeert de Nederlandse luchtmacht IS-doelen in Irak en worden daar lokale strijders getraind. Eind vorig jaar vroegen Frankrijk en de VS of Nederland meer kan doen in de strijd tegen IS. Premier Rutte zei dinsdagmiddag in de Kamer dat het kabinet, nu het standpunt van de PvdA-fractie duidelijk is,vrijdag een besluit neemt over wat Nederland militair gezien precies in Syrië gaat doen.

Servaes zei dinsdag in een toelichting op het besluit van zijn fractie dat de PvdA “open staat voor intensivering van de strijd in Syrie op alle gebieden, waaronder militair”. Het Kamerlid stelt dat dit een “effectieve bijdrage” die ten goede moet komen aan de Syrische burgerbevolking.

Extra inzet Nederland van korte duur

Nederland is sinds oktober 2014 betrokken bij de militaire operatie tegen IS. Tot nu toe beperkte de Nederlandse inzet zich tot bombarderen boven Irak en het trainen van zowel Irakese special forces en Koerdische peshmergastrijders. Volgens militairen is de grens tussen Irak en Syrië in dit conflict volstrekt kunstmatig, maar Nederland hield tot nu toe vast aan die scheiding. De situatie in Syrië is politiek en diplomatiek gezien weldegelijk anders in Syrië, waar niet wordt samengewerkt met de zittende regering. Bovendien zijn er twijfels over de militaire strategie en de politieke oplossing voor de oorlog in Syrië. Deze overwegingen waren tot nu toe doorslaggevend voor de PvdA, maar volgens Servaes is de situatie nu anders:

“Dit is een cruciaal moment. Deze week starten er directe besprekingen tussen de oppositie en het Assad-regime, die uiteindelijk moeten leiden tot het vertrek van Assad. Twee jaar lang is er niet zo’n proces geweest.”

Coalitiepartner VVD en een groot deel van de oppositie waren al langer voor het uitbreiden van de bombardementen. Kamerlid Han ten Broeke zei dinsdag blij te zijn met de stellingname van de PvdA en maande het kabinet tot haast. “Het kabinet moet nu eindelijk eens een ei gaan leggen”, aldus Ten Broeke tegen persbureau ANP.

De luchtaanvallen door Nederland zijn beperkt omdat de luchtmacht maar met vier F-16’s in het gebied actief is. Bovendien worden die gevechtsvliegtuigen in de zomer voor onderhoud en trainingen teruggehaald. De Belgische luchtmacht neemt de Nederlandse taak dan (tijdelijk) over. Maar de Belgen beperken hun missie voorlopig nog tot het Irakese luchtruim. Toch is de Nederlandse bijdrage tot nu toe meer dan bescheiden geweest. De Nederlandse luchtmacht is één van de meest actieve boven Irak.

SP: onbegrijpelijk besluit

SP-leider Emile Roemer noemt het besluit van de PvdA in een reactie “onbegrijpelijk”:

“De regio is niet gebaat bij een voortzetting van de agressieve interventiepolitiek die de afgelopen vijftien jaar is gevoerd. Deze regio heeft behoefte aan humanitaire hulp, niet aan nog meer bommen.”