‘Politiemol’ schaadde wellicht tien onderzoeken

Mark M. haalde gegevens van ruim honderd strafzaken uit het politiesysteem, meldt minister Van der Steur.

Mark M. onlangs tijdens de zitting.
Mark M. onlangs tijdens de zitting. Rechtbanktekening Aloys Oosterwijk

Mogelijk tien strafrechtelijke onderzoeken hebben schade opgelopen na verkoop van politie-informatie door Mark M. aan criminelen. Dit heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) maandag aan de Tweede Kamer gemeld.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens de minister de precieze gevolgen van het optreden van de ‘politiemol’ voor lopende onderzoeken bekeken. „Vastgesteld is dat de betrokken politieambtenaar in totaal ruim 100 strafrechtelijke onderzoeken in de politiesystemen heeft bekeken en delen daarvan heeft geëxporteerd.”

In opsporingskringen valt te vernemen dat een aantal grote drugsonderzoeken in het zuiden van het land al wordt aangepast. Dat moet voorkomen dat opsporingsambtenaren gevaar lopen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte politieambtenaar uit Weert, die verbonden was aan de landelijke eenheid, is volgens Van der Steur nog in volle gang. De minister spreekt van een „complex en omvangrijk onderzoek”.

Naar verwachting wordt het proces-verbaal van de Rijksrecherche in mei bij het OM ingeleverd. De rechtbank kan de zaak dan tegen het einde van dit jaar inhoudelijk behandelen. „Er vindt onder meer nog onderzoek plaats naar de in beslag genomen (en deels versleutelde) gegevensdragers en naar de financiën van de politieambtenaar” schrijft Van der Steur. „Dit financiële onderzoek kent ook internationale componenten in de richting van België en Oekraïne.”

Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat de politiemol en een man die gezien wordt als handlanger, zich beroepen op hun zwijgrecht.

In het onderzoek naar Mark M. is gebleken dat hij een vertrouwensfunctie bij de politie had, hoewel een ‘verklaring van geen bezwaar’ van de veiligheidsdienst AIVD ontbrak. Er zijn nog 118 politiemensen die op een vertrouwensfunctie werken zonder zo’n verklaring. Ze moeten nu tijdelijk ander werk doen. Sommige agenten werken toch door op hun oude plek omdat het volgens de korpschef „vanuit operationele noodzaak te risicovol is om deze medewerkers niet langer in te zetten”.