Philips’ gezondheidstak groeit vlak voor splitsing

Het Nederlandse bedrijf groeit vooral dankzij de medische divisie. Vandaag presenteerde Philips zijn laatste jaarcijfers met verlichting erbij.

PET-MRI scanner in het VUmc.
PET-MRI scanner in het VUmc. Foto Lex van Lieshout / ANP

Binnenkort komt er een einde aan 125 jaar licht-geschiedenis als Philips zijn lichttak afstoot en helemaal gaat inzetten op medische technologie. En in aanloop naar die scheiding geven de jaarcijfers over 2015 de indruk dat topman Frans van Houten daarmee een veelbelovende weg inslaat. De omzet van de medische divisie steeg met 4 procent, terwijl de lichtdivisie 3 procent kromp.

Alle onderdelen van Philips samen zagen de omzet stijgen met 2 procent tot 24,2 miljard euro. Het bedrijf maakte over heel 2015 659 miljoen euro nettowinst, vergeleken met 411 miljoen in 2014, ruim 60 procent hoger. Het aandeel Philips reageerde positief: dat steeg bijna 5 procent.

De verbeterde resultaten zijn volgens Philips te verklaren door toegenomen verkoop, en door gunstige wisselkoerseffecten zoals de goedkope euro. Tegelijkertijd steeg de winst ook doordat het technologieconcern vorig jaar niet meer te maken had met eenmalige tegenvallers. In 2014 moest Philips nog honderden miljoenen uitgeven vanwege een schikking rondom het schenden van patenten in de Verenigde Staten.

Afdelingen al gescheiden

Philips verwacht de splitsing tussen de lichttak en de nieuwe eenheid HealthTech (de combinatie van de gezondheids- en consumententak) binnen enkele maanden af te ronden. De meeste afdelingen zijn al gescheiden.

Philips kreeg vorige week nog wel een tegenvaller te verwerken omdat de Amerikaanse autoriteiten geen toestemming gaven voor de verkoop van de verlichtingsonderdelen Lumileds en Automotive aan de Chinese investeerder Go Scale, vanwege gevoelige patenten die daarmee in Chinese handen zouden komen. Maar die tegenvaller gaat de splitsing niet dwarsbomen. „De splitsing ligt op koers,” volgens het persbericht.

Ook concurrent Siemens liet maandag zeer positieve cijfers zien. De omzet van het eerste kwartaal in het gebroken boekjaar steeg met 8 procent tot 18,9 miljard euro. Topman Joe Kaeser was opvallend positief over zijn medische divisie, die op veel fronten direct concurreert met Philips. Ook was hij optimistisch over China, terwijl Van Houten van Philips daarover wat voorzichter blijft.