Nieuwe voorzitter voor NWO gezocht

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft donderdag een vacature geopend voor een voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de wetenschapsfinancier die jaarlijks zo’n 650 miljoen euro verdeelt. Onder deze nieuwe voorzitter moet een nieuw bestuur de ingrijpende reorganisatie van NWO voltooien, waarbij ‘versnippering’ wordt aangepakt. Het reorganisatieplan uit 2014 stuitte aanvankelijk op veel kritiek van wetenschappers en bedrijfsleven. De rol van wetenschappers bij het verdelen van onderzoeksvoorstellen dreigde te zeer beperkt te worden. Daarna is het plan aangepast. Volgens een woordvoerder dient de huidige voorzitter Jos Engelen gewoon zijn mandaat uit. Het nieuwe bestuur start op 1 januari 2017. (NRC)