OM staakt fraudeonderzoek Henk Krol

Oriënterend feitenonderzoek levert geen verdenking van subsidiefraude op tegen kamerlid 50Plus.

Henk Krol (50PLUS) in de Tweede Kamer.
Henk Krol (50PLUS) in de Tweede Kamer. Martijn Beekman / ANP

Henk Krol wordt niet langer verdacht van subsidiefraude toen hij hoofdredacteur van de Gay Krant was. Dat laat het Kamerlid van 50Plus dinsdag weten via een verklaring van zijn raadsman Peter Schouten op Twitter.

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Geen verdenking van subsidiefraude: https://t.co/wXAt7JlCVn

Het OM heeft het nieuws bevestigd. Krol zelf zegt tegen NRC dat hij “nooit getwijfeld” heeft aan deze uitkomst.

Krol zou twee ton aan subsidie verkeerd hebben gebruikt

De Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) had aangifte tegen Krol gedaan. Volgens het bestuur van de stichting die de failliete boedel van de Gay Krant beheert, was Krol als voormalig eigenaar en hoofdredacteur verantwoordelijk voor de warrige boekhouding bij het blad.

Krol was hoofdredacteur van het blad voor homo’s en lesbiennes van december 1979 tot maart 2013.

Volgens de stichting gebruikte de fractievoorzitter van 50Plus ruim twee ton, die het ministerie van Onderwijs als subsidie aan de Gay Krant gaf, verkeerd.
De SVGK vindt daarom dat Krol, en niet de stichting, de 206.000 euro subsidie moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs.

Dit ministerie besloot in 2014 de subsidie terug te vorderen, omdat het volgens minister Jet Bussemaker duidelijk was dat het geld niet goed is besteed en er “niet (meer) aan de subsidievoorwaarden werd voldaan.

Rechtbank bepaalde in juni dat Krol niet aansprakelijk is

De rechtbank in Den Bosch bepaalde in juni dat Krol niet persoonlijk aansprakelijk is. Dat er tonnen aan subsidie verdwenen, zou niet met opzet zijn gebeurd. De SVGK tekende hoger beroep aan. De advocaat van Krol stelt nu in de op Twitter geplaatste verklaring:

“Vandaag heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt dat een oriënterend feitenonderzoek naar een aangifte van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) geen verdenking van subsidiefraude oplevert tegen Henk Krol. Het onderzoek wordt daarom gestaakt.”