Obama: stoppen met eenzaam opsluiten jonge criminelen

De president wijst op een grotere kans op depressies, zelfmoord en recidivisme.

Een gevangene kan in de VS bij een eerste vergrijp al een jaar eenzaam worden opgesloten.
Een gevangene kan in de VS bij een eerste vergrijp al een jaar eenzaam worden opgesloten. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Barack Obama pleit in een opiniestuk in The Washington Post voor het stoppen met eenzaam opsluiten van minderjarige delinquenten. Hij kondigt stappen aan om dat voor elkaar te krijgen. Volgens hem wordt het rechtsmiddel te vaak gebruikt, terwijl  het “hartverscheurende gevolgen” kan hebben.

Als argumenten haalt de president een grotere kans op depressies, zelfmoord en hogere recidivismecijfers aan. Hij noemt het voorbeeld van Kalief Browder, een tiener die in 2010 werd beschuldigd van het stelen van een backpack. Browder werd in afwachting van zijn rechtszaak naar de gevangenis gestuurd, en zat daar bijna twee jaar in eenzame opsluiting: wat neerkwam op 23 uur per dag in een isoleercel. In 2013 werd Browder vrijgelaten, zonder voor een rechter te hebben gestaan. Op 22-jarige leeftijd pleegde hij zelfmoord.

‘Betonnen cellen, zonder ramen’

In zijn opiniestuk schrijft Obama ook dat eenzame opsluiting niet meer als middel gebruikt zou moeten worden bij kleine vergrijpen. Hij erkent tevens dat er omstandigheden zijn waarbij isoleercellen noodzakelijk zijn: als gevangenen een gevaar vormen voor zichzelf, medegevangenen of bewakers.

Momenteel zitten volgens de president zo’n 100.000 mensen in eenzame opsluiting in de VS, ongeveer 6 procent van alle gedetineerden. Een advocaat van een gedetineerde schetste eerder in NRC een beeld van betonnen cellen, zonder ramen. Menselijk contact zou grotendeels ontbreken, omdat het brengen van voedsel ook geautomatiseerd zou zijn.

Schikking in Californië

Een bijzondere schikking tussen het staatsbestuur en een groep gevangenen uit Pelican Bay State Prison in Crescent City bepaalde in september al dat totale afzondering in de staat Californië weer uitzonderlijk diende te worden. In die staat werd eenzame opsluiting vaak toegepast bij bendeleden. Ook Colorado en New Mexico hebben hun beleid inmiddels al aangepast op dit gebied.