Nederland nam in 2015 record aan groene stroom af

Met name uit water en wind werd een groot deel van de stroom gewonnen.

Het windpark Luchterduinen, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee.
Het windpark Luchterduinen, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee. Foto Remko de Waal/ANP

Nederlanders hebben in 2015 een recordhoeveelheid groene stroom geconsumeerd. Dat blijkt uit gegevens van certificeerinstantie CertiQ, een dochteronderneming van netbeheerder Tennet. Het bedrijf baseert zich op gegevens over het aantal Garanties van Oorsprong (GvO’s) dat vorig jaar is afgegeven.

Wie groene stroom afneemt en zeker wil weten dat de energie ook daadwerkelijk afkomstig is uit bijvoorbeeld zon, wind of water, kan die zekerheid krijgen aan de hand van zo’n certificaat. De GvO’s worden per opgewekte megawattuur uitgegeven. Energieleveranciers moeten aan consumenten garanderen dat de groene stroom die zij geleverd krijgen, ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. Wanneer zo’n leverancier voor 100 megawattuur aan GvO’s heeft, mag deze ook voor 100 megawattuur aan groene stroom leveren.

CertiQ legt hieronder zelf uit wat het belang is van Garanties van Oorsprong en op welke manier deze de herkomst van groene stroom garanderen:

Wat doet CertiQ from CertiQ B.V. on Vimeo.

Meeste groene stroom uit water

In totaal werd er afgelopen jaar voor 42,6 terawattuur aan GvO’s afgeboekt. Dat was 12,5 procent meer dan een jaar eerder, toen nog bijna 38 terawattuur aan groene stroom werd geconsumeerd. Met name de hoeveelheid energie die werd opgewekt via de natuurlijke bronnen wind en zon nam relatief sterk toe. Leidend blijft echter de categorie water, waar ruim de helft van de groene stroom vandaan kwam. Wind staat tweede op die lijst.

Meer groene stroom uit Nederland

Consumenten vragen volgens CertiQ de laatste jaren in toenemende mate naar groene stroom die in Nederland wordt opgewekt, bijvoorbeeld uit een windpark om de hoek. De stijging in het aantal uitgegeven Nederlandse echtheidscertificaten kan echter niet voldoen aan de volledige binnenlandse vraag naar groene stroom. Daarom worden ook certificaten uit landen als Noorwegen, Zweden, Italië en Frankrijk geimporteerd. Het aantal geexporteerde GvO’s halveerde vorig jaar als gevolg van de toegenomen binnenlandse vraag.