Meer agenten op straat met machinepistool

MP5 van politie vuurt 800 schoten per minuut af.

Machinepistool dat 150 Nederlandse agenten gaan dragen.
Machinepistool dat 150 Nederlandse agenten gaan dragen. Foto ANP

In „reactie op de huidige terreurdreiging” gaat de Nederlandse politie versneld 150 agenten opleiden die behalve hun dienstwapen ook machinepistolen bij zich dragen. Zij mogen daarnaast ook worden ingezet voor surveillance op bijvoorbeeld winkelcentra of stations, bijvoorbeeld bij verhoogde dreiging. Dat heeft de Nationale Politie dinsdagochtend gemeld.

Sinds 2008 heeft de politie reeds agenten met machinepistolen in dienst, momenteel zijn het er driehonderd. Zij maken niet langer onderdeel uit van de Mobiele Eenheid, maar van een zelfstandige Bewakingseenheid. De specialistische schutters werden tot voor kort alleen in ME-verband ingezet voor de bewaking van statische objecten, zoals rechtbanken en woningen van bedreigde personen. In veel andere Europese landen dragen agenten al zichtbaar mitrailleurs.

„De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland”, zegt Peter van Pelt, medevoorzitter van de landelijke expertgroep Bewaken en Beveiligen in het persbericht. „Maar de terroristische aanslagen in Frankrijk vorig jaar hebben de situatie veranderd. Daarom heeft de korpsleiding besloten dat er nog dit jaar 150 collega’s moeten worden opgeleid.”

De eerste opleiding van 2016 is inmiddels begonnen in Ossendrecht. Voor de inzet van de specialistische schutters is toestemming nodig van de lokale ‘driehoek’ van Openbaar Ministerie, gemeente en politie.

Zwaardere uitrusting

Vorige maand werden de driehonderd huidige schutters al voorzien van een nieuwe uitrusting. Ze kregen scherfwerende helmen, „zwaardere” kogelwerende vesten en beenplaten voor extra patroonhouders.

Het gaat om machinepistolen van het type MP5 van de Duitse wapenfabrikant Heckler&Koch. Dit wereldwijd veelgebruikte wapen weegt zo’n 2,5 kilo en kan 800 schoten per minuut lossen.

Dinsdag is deze nieuwe Bewakingseenheid al ingezet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar tientallen Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken uit Europa bij elkaar komen. Zij vergaderen in ons land vanwege het tijdelijke EU-voorzitterschap van Nederland.