Meer agenten met pistoolmitrailleurs op straat

De specialistische schutters mogen door de verhoogde dreiging ook in winkelcentra en stations patrouilleren.

Het wapen waar aan het einde van het jaar 450 agenten gebruik van gaan maken.
Het wapen waar aan het einde van het jaar 450 agenten gebruik van gaan maken. Politie

Als “reactie op de huidige terreurdreiging” gaat de politie versneld 150 agenten opleiden die behalve hun dienstwapen ook machinepistolen bij zich dragen. Zij mogen daarnaast ook worden ingezet voor surveillances van bijvoorbeeld winkelcentra of stations, bijvoorbeeld bij verhoogde dreiging. Dat meldt de politie dinsdagochtend.

Sinds 2008 heeft de politie agenten met machinepistolen in dienst, momenteel zijn het er 300. Zij maken niet langer onderdeel uit van de Mobiele Eenheid, maar van een zelfstandige Bewakingseenheid. De specialistische schutters werden tot voor kort alleen in ME-verband ingezet voor de bewaking van statische objecten, zoals rechtbanken en woningen van bedreigde personen.

“De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland”, zegt Peter van Pelt, medevoorzitter van de landelijke expertgroep Bewaken en Beveiligen in het persbericht. “Maar de terroristische aanslagen in Frankrijk vorig jaar hebben de situatie veranderd. Daarom heeft de korpsleiding besloten dat er nog dit jaar 150 collega’s moeten worden opgeleid”.

Vuursnelheid van 800 schoten

De eerste opleiding van 2016 is inmiddels begonnen in Ossendrecht. Voor de inzet van de specialistische schutters is toestemming nodig van de lokale driehoek: het Openbaar Ministerie, de gemeente en politie.

Het gaat om het Heckler en Koch type MP5 machinepistolen, die deze agenten bij zich dragen. Deze wegen zo’n 2,5 kilo en hebben een vuursnelheid van 800 schoten per minuut. De MP5 wordt volgens ANP veel gebruikt door overheidsdiensten, bijvoorbeeld door de Duitse politie en kustwacht, de Britse politie en speciale eenheden zoals de SAS, SWAT en FBI.

Zwaardere uitrusting

Vorige maand werden de 300 huidige schutters al voorzien van een nieuwe uitrusting. Ze kregen scherfwerende helmen, “zwaardere” kogelwerende vesten en beenplaten voor extra patroonhouders.

Dinsdag wordt deze nieuwe Bewakingseenheid al ingezet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar tientallen ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken uit Europa bij elkaar komen. Zij zijn in ons land vanwege het EU-voorzitterschap van Nederland.