Cultuur

McDonald’s beleeft beste kwartaal in bijna vier jaar

Foto iStock

De vernieuwingen bij McDonald’s werpen hun vruchten af. Vooral omdat mensen vanaf oktober 2015 de hele dag door ontbijtproducten kunnen bestellen, presenteerde de hamburgerketen de beste kwartaalcijfers in bijna vier jaar tijd, schrijft The Wall Street Journal. Analisten hadden een omzetgroei van 2,7 procent verwacht, maar dat is 5,7 procent geworden.

The Egg McMuffin has officially saved McDonald’s“, kopt Quartz dan ook. De in maart aangetreden topman Steve Easterbrook hoopt dat de groei doorzet:

“The fourth-quarter results are a testament to the swift changes we made and the early impact of our turnaround efforts”

Behalve de hele dag door ontbijten heeft McDonald’s onder Easterbrook ook al gesneden in het veel te uitgebreide aanbod van burgers, is het transparanter geworden over hoe het voedsel wordt bereid en zijn de lonen verhoogd. Easterbrook heeft nu ook aangekondigd dat McDonald’s overgaat op antibiotica-vrije kippen en op scharreleieren.

De aandelen McDonald’s sloten maandag 0,68 procent hoger, terwijl de Amerikaanse beurzen in de min de dag uit gingen.

Koudwatervrees grote advocatenkantoren bij waterschandaal Flint

Hoewel het waterschandaal in Flint alles in zich heeft voor torenhoge massa-claims aarzelen grote advocatenkantoren om met de zaak aan de gang te gaan. Volgens persbureau Reuters komt dat door speciale wetten die overheden beschermen.

In de 100.000 inwoners tellende stad Flint in Michigan zijn er door vervuild drinkwater mogelijk duizenden slachtoffers die hun leven lang gezondheidsproblemen houden. Machthebbers hebben opzichtig gefaald door waarschuwingen daarover te negeren. Activiste Erin Brockovich over wie in 2000 een film is gemaakt in een vergelijkbare zaak heeft op Facebook en in publieke optredens al aandacht gevraagd voor de zaak.

Wat door Reuters geraadpleegde advocatenkantoren in Florida en New York voorlopig tegenhoudt om zich in de zaak vast te bijten zijn niet de feiten of de slachtoffers, maar degenen tegen wie ze claims zouden moeten indienen: De staat Michigan, de stad Flint en individuele bestuurders op allerlei niveau’s. Die worden beschermd door wetten die als basisprincipe hebben dat een overheid zelf geen strafbaar feit kan plegen.

Al zijn daar wel uitzonderingen op mogelijk. Een groep kleinere advocaten uit Michigan ziet daarom wel brood in de zaak en heeft al aanklachten ingediend.

Wikia lanceert nieuwe site voor film-, TV- en gamefans

Wikia gaat eigen content brengen. Op de maandag gelanceerde site Fandom komen enthousiaste verhalen over films, TV-series en games. Anders dan bij het naar eigen zeggen 190 miljoen gebruikers tellende Wikia zelf gaat een redactie stukken schrijven en ook video’s publiceren en de beste verhalen van fans selecteren, meldt The Verge.

Dat moet alle soorten fans aanspreken, zegt topman Craig Palmer van Wikia:

“With Fandom, we are now a complete entertainment destination that appeals to every type of fan, from the casual TV viewer to the marathon gamer, and everything in between.”

Maar aangezien er al volop plekken op internet bestaan waar fans elkaar kunnen vinden, zoals Reddit, Facebook en Tumblr vraagt The Verge zich ernstig af hoe Fandom zich kan gaan onderscheiden.