Massagraf ontdekt in Iraakse stad Ramadi

Iraakse militairen hebben meer dan veertig lijken ontdekt van vooral vrouwen en kinderen.

Iraakse militairen ontdekten het massagraf in Ramadi.
Iraakse militairen ontdekten het massagraf in Ramadi. Foto AP

Iraakse militairen hebben in de Iraakse stad Ramadi een massagraf ontdekt met meer dan veertig lijken. Persbureau AP meldt op basis van de minister van Binnelandse Zaken van het land dat onder de doden vooral vrouwen en kinderen zijn. Het identificeren van de lichamen kan enkele maanden duren.

Ramadi viel in mei in handen van Islamitische Staat (IS). De maanden daarna ontstonden gevechten van het Iraakse leger gesteund door bombardementen van de Verenigde Staten om de stad te heroveren. Eind december lukte dat, maar meer dan drieduizend huizen zijn verwoest en IS heeft veel landmijnen achtergelaten.

Vooral in het centrum van de stad zit het nog vol met boobytraps en andere explosieven, die door IS zijn aangebracht. Zo zouden er in een straat in het centrum over een afstand van 150 meter alleen al 300 explosieven aangetroffen zijn.

De Iraakse stad Ramadi:

Vaker

Zoals het massagraf in Ramadi zijn er de laatste tijd vaker massagraven ontdekt in gebieden die op IS zijn heroverd. Zo werden twee maanden geleden de lichamen van 78 vrouwen tussen de 40 en 80 jaar oud gevonden in een massagraf in de buurt van Sinjar, een stad in het noorden van Irak. Een jaar eerder werden zeker 150 lijken gevonden in een massagraf nabij Ramadi.