Mannen veroordeeld tot cel voor vluchtelingensmokkel

De twee haalden de vluchtelingen met busjes uit Italië en vroegen tot 4.500 euro per persoon.

Een groep Syrische vluchtelingen in Hongarije.
Een groep Syrische vluchtelingen in Hongarije. Pierre Crom / ANP

Twee mannen uit Zaandam en Leeuwarden zijn veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het smokkelen van vluchtelingen. De mannen brachten met gehuurde busjes asielzoekers naar het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel, voor tot 4.500 euro per vluchteling.

Het gaat om de 48-jarige Mufeed H. en de 46-jarige Mohamed E.. Ze pikten onder andere in 2014 in Italië met twee busjes Syrische gezinnen op, om ze een dag later af te leveren in Ter Apel. De twee handelden volgens de rechter uit winstbejag. H. wordt gezien als de initiatiefnemer, E. krijgt een met 1,5 jaar cel een jaar minder cel dan H.

Paspoorten achterhouden

De rechtbank acht vijf gevallen van mensensmokkel bewezen, bij twaalf personen. De mannen hielden de paspoorten achter van de mensen die ze vervoerden. Voor een aantal asielzoekers verzorgden ze ook onderdak.

De politie kwam het duo op het spoor nadat de Franse douane argwaan kreeg.