Kinderen mogen 24 dagen optreden

Met de nieuwe regels krijgen kinderen meer mogelijkheden om in bijvoorbeeld films te spelen. Minister Asscher (PvdA) versoepelt bestaande regels.

Pia Douwes en Carlos Puts in de musical Billy Elliot.Foto Roy Beusker

De regels voor kinderen die werken in de kunsten worden versoepeld. Dat maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) maandag bekend. Kinderen jonger dan 13 mogen vanaf april maximaal 24 dagen per jaar optreden. Repetities en audities worden niet meer meegeteld.

In de huidige situatie mogen kinderen van 7 tot 13 jaar in principe niet meer dan twaalf dagen per jaar werken. Officieel kon „in zeer uitzonderlijke gevallen” toestemming gegeven worden voor 24 dagen per jaar. Dat aantal wordt nu de standaard. Kinderen jonger dan 7 jaar mogen minder werken: hooguit zes dagen per jaar.

Meer ‘kunstkinderen’

Kinderen tot 13 jaar mogen bij wet niet werken; kinderarbeid is verboden. Uitzondering zijn „uitvoeringen van culturele, wetenschappelijke, opvoedkundige of artistieke aard”. Hierdoor mogen musicals, films en kookprogramma’s bijvoorbeeld wel met kinderen werken, mits de producent een ontheffing heeft en er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Zo moet tijdens het werk begeleiding aanwezig zijn en worden extra eisen gesteld aan werktijden en het aantal vrije dagen.

Het aantal kinderen in speelfilms, televisieseries en theatervoorstellingen is de laatste jaren explosief gegroeid. Uit cijfers van Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) blijkt dat in 2010 nog 1.774 ontheffingen van de wet werden toegekend, in 2014 waren dat er al 2.952. Cijfers over 2015 zijn nog niet beschikbaar. Van de veertig Nederlandse speelfilms die jaarlijks in de bioscopen verschijnen, zijn vijftien familie- of jeugdfilms.

Conceptplan aangepast

Voor theater- en filmproducties werd in de praktijk al zeer regelmatig toestemming gegeven voor 24 dagen. De jongens die in de musical Billy Eliot de hoofdrol vertolkten kregen zelfs toestemming om veertig keer op te treden. Ook werden de repetities beschouwd als trainingen, net als voetbaltraining of pianoles, waardoor de jongens nog vaker het podium op mochten.

Het eerder voorstel van het ministerie van maximaal achttien werkdagen stuitte op zware kritiek uit het veld. Filmproducenten waarschuwden dat zo geen films met een kind in de hoofdrol konden worden gemaakt.

Als voorwaarde voor de soepelere regels moeten ouders of verzorgers moeten actiever in de gaten houden of het werk in het belang van het kind is.

Vertegenwoordigers uit de filmbranche zijn opgelucht. Toch denkt de branche dat kinderen meer aankunnen. Brancheverenigingen zullen een protocol voor kinderbegeleiding ontwikkelen.

    • Menno Sedee
    • Bastiaan Nagtegaal