Kinderen jonger dan 13 jaar mogen voortaan 24 dagen per jaar werken

Kinderen krijgen meer mogelijkheden om in films te spelen. Minister Asscher (PvdA) versoepelt bestaande regels.

Kinderen jonger dan 13 mogen vanaf april maximaal 24 dagen per jaar optreden. Repetities en audities worden niet meer meegeteld. Dat maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) maandag bekend.

Nu mogen kinderen van 7 tot 13 jaar niet meer dan twaalf dagen per jaar werken. Officieel kon speciale toestemming gegeven worden voor 24 dagen per jaar. Dat aantal wordt nu de standaard. Kinderen jonger dan 7 jaar mogen minder werken: hooguit zes dagen per jaar.

Kinderen tot 13 jaar mogen bij wet niet werken; kinderarbeid is verboden. Uitzondering zijn „uitvoeringen van culturele, wetenschappelijke, opvoedkundige of artistieke aard”. Hierdoor mogen musicals, films en kookprogramma’s bijvoorbeeld wel met kinderen werken.

Het aantal kinderen in speelfilms, televisieseries en theatervoorstellingen is de laatste jaren explosief gegroeid. Uit cijfers van Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) blijkt dat in 2010 nog 1.774 ontheffingen van de wet werden toegekend, in 2014 waren dat er al 2.952. Cijfers over 2015 zijn nog niet beschikbaar.

Voor theater- en filmproducties werd al zeer regelmatig toestemming gegeven voor 24 dagen. De jongens die in de musical Billy Elliot de hoofdrol vertolkten kregen zelfs toestemming om veertig keer op te treden. Ook werden de repetities beschouwd als trainingen, net als voetbaltraining of pianoles, waardoor de jongens nog vaker het podium op mochten.

Het eerder voorstel van het ministerie van maximaal achttien werkdagen stuitte op zware kritiek uit het veld. Filmproducenten waarschuwden dat zo geen films met een kind in de hoofdrol konden worden gemaakt. Als voorwaarde voor de soepelere regels moeten ouders of verzorgers actiever in de gaten houden of het werk in het belang van het kind is.