Kapitein toch de cel in voor grootste Spaanse milieuramp

De olietanker kwam in 2002 in een storm terecht en lekte 77.000 ton dieselolie in zee.

De olietanker brak in twee en zonk in open zee.
De olietanker brak in twee en zonk in open zee. Screenshot YouTube / evidancenews5

Apostoles Mangouras (78), de Griekse kapitein van de gezonken olietanker Prestige, moet alsnog de gevangenis in. Twee jaar geleden werd de kapitein nog vrijgesproken. De hoogste rechtbank in Spanje oordeelde dinsdag dat Mangouras alsnog twee jaar de cel in moet, zo schrijft de Spaanse krant El País.

De Prestige kwam in 2002 in een storm terecht voor de Spaanse kust. Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit sleepte de boot met een gat in de romp terug naar open zee. Door het gat liep een deel van de 77.000 ton dieselolie in zee.

Toen geprobeerd werd het schip te bergen, brak het in twee stukken en zonk het. Over een lengte van drieduizend kilometer werden de Atlantische kusten van Zuid-Europa vervuild met olie. Het was de grootste milieuramp in Spanje ooit.

Dubbele wand

Na de ramp met de Prestige werd de aandacht gericht op de Europese Unie. Het rampschip was voor de laatste maal (oppervlakkig) gecontroleerd in 1999, terwijl het juist voor extra controle in aanmerking kwam. Het was een relatief oud schip, zonder dubbele wand.

De rechter heeft Mangouras alsnog veroordeeld, omdat de kapitein tijdens de ramp zeer ongehoorzaam was. Zo duurde het drie uur voordat de kapitein toestond dat sleepboten de olietanker naar open zee mochten trekken.