Arcadis onderuit op beurs na winstwaarschuwing

Gestage koersval
Gestage koersval

Het aandeel Arcadis is maandag 19 procent op de beurs gekelderd nadat het advies- en ingenieursbureau een winstwaarschuwing had afgegeven. De koers sloot op 15 euro.

Arcadis maakte voorbeurs bekend dat de nettowinst over 2015 slechts 10 procent zou stijgen in plaats van de eerder verwachte 20 procent. Dat zou het gevolg zijn van een lagere omzet en hogere reorganisatiekosten. De onderneming had afgelopen kwartaal bovendien te kampen met verslechterende marktomstandigheden in Noord-Amerika en landen met opkomende economieën. Ook was er vertraging bij de verkoop van bedrijfsonderdelen in Brazilië.

Arcadis is één van de vele bedrijven die geraakt worden door de crisis in de oliemarkt en de grondstoffenmarkt. In Brazilië en Noord-Amerika levert het ingenieursbureau diensten aan mijnbouwers en olie- en gasmaatschappijen. In 2014 behaalde het bedrijf een winst van 91 miljoen euro op een omzet van 2,6 miljard. Op 18 februari maakt Arcadis zijn jaarcijfers bekend.

Vorige maand maakte het aandeel Arcadis ook al een koersval. Toen bleek dat dochterbedrijf Arcadis Logos betrokken is bij een groot corruptieonderzoek in Brazilië, naar werkzaamheden rond de rivier São Francisco. Bij doorzoeking van kantoren van Arcadis Logos heeft de Braziliaanse justitie diverse documenten ingenomen. Arcadis is zelf een intern onderzoek gestart.