Huishoudens vaker afhankelijk van uitkering

In 2014 was 11,6 procent van de huishoudens aangewezen op een uitkering, tegen 9,1 procent in 2008.

De gevel van uitkeringsinstantie UWV.
De gevel van uitkeringsinstantie UWV. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nederlandse huishoudens zijn de laatste jaren steeds afhankelijker geworden van uitkeringen. In 2014 was 11,6 procent van de huishoudens aangewezen op zo’n bijdrage, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Dat is iets meer dan een jaar eerder en een flinke stijging ten opzichte van 2008.

In het jaar dat de crisis begon daalde de uitkeringsafhankelijkheid namelijk tot 9,1 procent van de huishoudens. Sindsdien stijgt dat percentage echter gestaag, zo constateert het statistiekbureau. Van 2015 heeft het CBS nog geen cijfers, maar de verwachting is dat de afhankelijkheid niet verder is gestegen, zo meldt persbureau ANP.

Veel meer mensen sterk afhankelijk

Van alle Nederlandse huishoudens kregen er 1,9 miljoen in 2014 een uitkering. Zo’n 875.000 daarvan waren zelfs sterk afhankelijk van een overheidsbijdrage, terwijl dat er zes jaar eerder nog ruim 650.000 waren. Het CBS ziet huishoudens als sterk afhankelijk wanneer meer dan veertig procent van het bruto inkomen een uitkering bedraagt.

Eenoudergezinnen en allochtonen zijn volgens het statistiekbureau in verhouding het vaakst afhankelijk van een uitkering, in meer dan dertig procent van de gevallen. Bij paren met jonge kinderen ligt dat percentage het laagst op zo’n zes procent. Onder de huishoudens die sterk afhankelijk zijn van uitkeringen zitten volgens het CBS vooral mensen in de bijstand en arbeidsongeschikten.