Hoe een man van 66 een snelheidsrecord wil verbreken

Vroeger racete hij al stiekem. Daarop sloeg zijn vader hem een gebroken neus, rib en twee blauwe ogen.

Danny hoopt in de zomer van 2016 het snelheidsrecord neer te zetten.
Danny hoopt in de zomer van 2016 het snelheidsrecord neer te zetten. Screenshot YouTube / Motorblog of Sweden

Snelheidsrecords verbreken op de Bonneville-zoutvlakte: de 66-jarige coureur Danny Thompson bereidt zich er al vijf jaar op voor. Met een auto van bijna tien meter lang in de vorm van een sigaar, uitgerust met twee motoren die ieder 2.000 pk eruit persen, jaagt hij zijn droom achterna. Longreads.com beschrijft de drijfveer van Thompson.

Het is zijn vader Mickey Thompson die in de jaren dertig begint met racen. Senior Thompson is in 1960 de eerste Amerikaan die de magische grens van 400 mijl per uur doorbreekt.

Op zijn achttiende is het de beurt aan Danny en hij begint met racen. Zijn vader weet er niets vanaf, omdat hij zijn zoon niet dood wil hebben. Volgens hem is het te gevaarlijk voor zijn zoon: rolkooien waren er nog niet, veiligheidshelmen waren niets meer dan een leren pet en van een veiligheidsgordel was nog helemaal geen sprake.

Danny racet toch: zijn vader komt erachter en het wordt uitgevochten in de achtertuin, want zo gaat dat bij de Thompsons. Die avond verlaat Danny de tuin met een gebroken neus, een gebroken rib en twee blauwe ogen.

Challenger II

Jaren later -in 1987- vraagt zijn vader toch of Danny een nieuw record wil zetten. Vader en zoon beginnen met het verbouwen van de auto genaamd Challenger II.

Maar de race eindigt al voor de finish. Mickey Thompson wordt in 1988 voor zijn huis samen met zijn vrouw doodgeschoten. Danny stopt met werken aan de Challenger II. Tot hij in 2010 weer verdergaat waar hij en zijn vader in 1988 gebleven waren. In de zomer van 2016 moet het gaan gebeuren voor Danny, want dan gaat hij proberen het snelheidsrecord te verbreken op de Bonneville-zoutvlakte.

Bekijk hier hoe de Challenger II eruit:

Lees het hele verhaal Danny Thompson Drives Like a Bat Out off Hell op Longreads.com (2.136 woorden, leestijd 9 minuten)