Het is nu aan de aandeelhouders

Shell lijkt genoeg steun voor overname van BG Group te krijgen, maar een uitgemaakte zaak is het nog niet.

Leidingen van het Armada-gasveld van Shell voor de kust van Aberdeen. Deze week wordt gestemd over de overname van BG Group.
Leidingen van het Armada-gasveld van Shell voor de kust van Aberdeen. Deze week wordt gestemd over de overname van BG Group. Foto Simon Dawson / Bloomberg

Shell heerst binnenkort op de wereldzeeën als het om vloeibaar gas (LNG) gaat – als alles deze week goed gaat. Met de overname van BG Group haalt Shell een vloot aan LNG-schepen binnen; met zo’n 70 schepen zal de Nederlands-Britse energiemaatschappij naar alle uithoeken vloeibaar gas kunnen vervoeren. Vooral naar landen waar het meeste geld valt te verdienen.

Woensdag en donderdag stemmen de aandeelhouders van Shell en de Britse BG Group over de vorig jaar april aangekondigde overname. Het bod, dat voor 30 procent bestaat uit cash en voor 70 procent uit aandelen, beliep toen ongeveer 64 miljard euro. Inmiddels is de olieprijs gekelderd en het aandeel Shell 30 procent minder waard geworden. Het bod komt nu neer op ongeveer 50 miljard euro. Daarmee is het nog steeds de grootste overname in de sector in meer dan tien jaar.

Een meerderheid van de aandeelhouders lijkt de deal te gaan steunen. Zij volgen de „strategische logica” van de overname, zoals topman Ben van Beurden het noemt. De overname brengt Shell felbegeerde geologische posities in Brazilië, een groter aandeel in de productie en verkoop van LNG én een groter bedrijf dat scherper op de kosten kan letten.

Shell heeft op dit moment een beurswaarde van ruim 117 miljard euro, met BG erbij wordt dat ruim 160 miljard. Van Beurden heeft de aandeelhouders toegezegd dat er dit jaar in ieder geval niet op het dividend zal worden gekort.

Uit peilingen blijkt dat 75 procent van de aandeelhouders van Shell een ja-stem zal uitbrengen, tegen 79 procent van BG. In beide gevallen zou dat voldoende zijn: voor de aandeelhouders van Shell geldt een gewone meerderheid van 50 procent, voor BG van 75 procent.

Vrees voor waardevermindering

Toch is de overname nog geen gelopen race, er zijn ook tegenstemmen. In april vorig jaar stelde Shell dat de deal winstgevend zou zijn bij een gemiddelde olieprijs van 70 dollar, later werd dat bijgesteld naar 60 dollar. Inmiddels zegt Shell dat de overname zelfs bij 50 dollar standhoudt. Dat roep vragen op bij de aandeelhouders.

De lage olieprijs – nu rond 30 dollar per vat – zet de industrie zwaar onder druk. Analisten van Wood MacKenzie hebben berekend dat in 2015 voor 350 miljard euro aan investeringen is geschrapt als gevolg van de oliecrisis. Shell zelf zag onder meer af van de – toch al hevig bekritiseerde – exploratie van olievelden in Alaska, en van een teerzandproject in Canada.

Het Schotse pensioenfonds Standard Life zal niet akkoord gaan omdat het vreest dat de overname onder de huidige marktomstandigheden waardevermindering betekent voor de aandeelhouder. Ook de Nederlandse Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) zal kritische vragen stellen, zo blijkt uit een verklaring van afgelopen weekeinde.

De vereniging maakt zich onder andere zorgen over de „houdbaarheid van het dividend” onder de huidige omstandigheden. Ook wil zij van topman Van Beurden horen hoe hij denkt om te gaan met de gevolgen van de klimaatafspraken in Parijs voor het „verdienmodel” van Shell. De VEB legt zich nog niet vast op een nee-stem.

Productie schiet omhoog

Toen Van Beurden vorig jaar de voorgenomen overname aankondigde bevond het aandeel BG zich op het laagste punt in tien jaar. De leiding van het bedrijf was net overgenomen door de Noor Helge Lund die eerder onder andere het Noorse Statoil had geleid. Lund had nog nauwelijks zijn tas uitgepakt of Van Beurden kwam al met zijn bod. Shell had al langer een oogje op de BG Group.

Relatief is het BG sindsdien veel beter gegaan dan Shell zelf. De productie van vloeibaar gas in Australië en de winning van olie uit de diepzee-olievelden voor de Braziliaanse kust schiet omhoog.

Met omgerekend 704.000 vaten olie en gas per dag verkoopt BG nu meer dan voorzien op het moment van de aangekondigde overname. Het aandeel BG heeft beter standgehouden dan dat van Shell.

Verdubbelde kracht

Van Beurden benadrukte onlangs in een interview met NRC het belang van vloeibaar gas voor de toekomst van het bedrijf. „Die markt is heel aantrekkelijk omdat hij zo hard groeit”, aldus Van Beurden. „De oliemarkt groeit met 1 à 1,5 procent per jaar, gas groeit twee keer zo hard, en LNG groeit weer twee keer sneller dan gas. In zo’n groeimarkt kun je het beste geld verdienen. We kopen met BG een sterke marktpositie die veel lijkt op wat wij zelf al hebben, we verdubbelen de kracht die we op dit gebied al hebben.”

Shell produceert nu al meer gas dan olie. Het bedrijf ziet voor gas een hoofdrol in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. De verbranding van gas stoot de helft minder CO2 uit dan olie.