Hachchi de laatste niet, die vertrekt

Vrouw van de dag

Na dagen radiostilte liet het vertrokken Tweede Kamerlid Wassila Hachchi iets van zich horen. De vragen blijven.

Foto Bart Maat/ANP

De wildste theorieën

Zonder #ophef uit de Tweede Kamer vertrekken – het blijkt een kunst op zich. Over het vertrek van D66’er Wassila Hachchi doen al wilde verhalen de ronde sinds ze vorige week bekendmaakte dat ze uit het parlement vertrekt. Ze zou voor de presidentiële campagne van Hillary Clinton gaan werken. De rest bleef vaag: wat gaat ze precies doen voor Clinton, maakt ze gebruik van haar wachtgeldregeling, was ze D66-leider Alexander Pechtold niet gewoon zat, heeft ze misschien een nieuwe liefde in de VS? Je kunt de vraag zo gek niet verzinnen of de afdeling voorlichting van D66 kreeg hem de afgelopen dagen. Zonder antwoord te kunnen geven; Hachchi hield zich onbereikbaar voor media én haar collega’s.

Wachtgeld, ‘liever niet’

Gisteren belde ze dan toch met Pechtold. Wat blijkt: Hachchi hééft nog geen baan bij Clinton. Er zijn gesprekken. Ze zit nu in New York en „streeft ernaar af te kunnen zien van wachtgeld, zodra zij een arbeidscontract heeft getekend”, staat in een persberichtje. Met negatieve ervaringen in de Tweede Kamer heeft haar vertrek niks te maken: dat is „ingegeven door een persoonlijke, positieve keuze om een bijdrage te leveren aan de campagne van Clinton en te leren van internationale politiek”.

Kiezersbedrog of juist slim?

Geen van de andere Kamerleden die eerder deze periode vertrokken trok er zóveel aandacht mee. Het waren er sinds 2012 al ruim dertig van de 150, al is dat inclusief de VVD’ers en PvdA’ers die bewindspersoon werden. De voorspelling dat Hachchi niet de laatste parlementariër zal zijn die haar biezen pakt, is een veilige. Over uiterlijk veertien maanden zijn er verkiezingen. Wie niet opnieuw op de kandidatenlijst wil, of vermoedt dat zijn of haar partij daar niet op zit te wachten, heeft zich inmiddels heus al aan een update van het LinkedIn-profiel gewaagd.

De ‘eer’ van opvolging

Per vandaag neemt Salima Belhaj Hachchi’s plaats in, zij was fractievoorzitter van D66 Rotterdam. Niet makkelijk, een jaartje meedraaien in een parlement dat al snel in de campagnestand terecht zal komen. Nieuwkomer Eppo Bruins van de ChristenUnie weet er alles van. Hij vervangt Arie Slob en hield vorige week zijn eerste speech in de Tweede Kamer. „Ik heb mezelf ingeprent dat ik dit vak in héél korte tijd moet leren.” En, zegt Bruins, zijn geluk is dat hij een grote portefeuille kreeg. „Als ik derde woordvoerder kippenfokkerij was geworden, had ik echt mijn baan niet opgegeven.”