PvdA bepleit minderen export Gronings gas

Regeringspartij PvdA wil dat het kabinet de export van gas uit Groningen zo snel mogelijk afbouwt. Kamerlid Jan Vos zegt in de Volkskrant dat het resterende gas gebruikt zou moeten worden als ‘motor’ achter ‘vergroening’ van technologie en als ‘reservebatterij’ voor wind- en zonenergie. Deze dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp (Economische Zaken, VVD) over de toekomst van de Groningse gaswinning. Het plan van de PvdA is niet op korte termijn uitvoerbaar. Op dit moment exporteert Nederland een deel van het Gronings gas naar België, Frankrijk en Duitsland. Deze langlopende contracten worden vanaf 2020 afgebouwd. Vos zegt dat het kabinet moet bekijken of dat toch niet eerder kan. Regeringspartij PvdA heeft in de Kamer een sleutelrol als het gaat om de gaswinning. (NRC)