Opinie

Een beker voor Humberto Tan, koning van de late avond

Humberto Tan en Matthijs van Nieuwkerk in 'RTL Late Night'
Humberto Tan en Matthijs van Nieuwkerk in 'RTL Late Night'

Buiten de televisiewereld spreekt de titel Omroepman/vrouw van het Jaar nooit erg aan. Al voor de vijfentwintigste keer wees de redactie van het vakblad Broadcast Magazine de persoon aan die voor of achter de schermen het afgelopen jaar de meeste impact had. Wie weet nog wie die eer de vorige keer ten deel viel? Dat was Jan Slagter, de voorzitter van Omroep MAX. Zijn opvolger, Humberto Tan, was er maandag nog blijer mee.

Hij zwaaide met de buitenformaat beker en bekende nu eindelijk het gevoel te krijgen dat hij er bij mocht horen. Dat valt te begrijpen, want buiten een onderscheiding als best geklede man en een eervolle vermelding voor de Zilveren Nipkowschijf kan ik me geen prijs herinneren voor de Koning van de Late Avond.

Bovendien is een belangrijk aspect van deze prijs dat je op de avond van de prijsuitreiking mag eten met alle eerdere winnaars en zo toetreedt tot een soort van pantheon. We kregen een kleine indruk hoe het daar toe moet gaan in de aardige speciale aflevering van RTL Late Night, voor de verandering gepresenteerd door Tans RTL-collega Peter van der Vorst. Tan was gast in zijn eigen programma, geëscorteerd door vier andere halfgoden: Linda de Mol, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en drievoudig laureaat John de Mol.

Ze waren aansluitend op het diner tamelijk openhartig over hun werk. Natuurlijk is er onderlinge concurrentie en de kijkcijfers zijn een gemeenschappelijke obsessie, maar dit gezelschap gunt elkaar wel iets en lijkt elkaar best aardig te vinden.

Het ging onder meer over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de televisiemaker. We zagen voor het eerst de gekleurde pieten die de RTL-leiding uit Ik Hou van Holland had geknipt, omdat het beleid dit jaar nog afwachtend diende te zijn: niet zwart en geen regenboog, zolang de kwestie de kijkers nog sterk verdeelde. Tan zelf nam wel stelling in zijn eigen programma, voor een herdefinitie van de traditie. Hij had opgeroepen tot „een koel hoofd en een warm hart”, wat later een van de redenen zou blijken om hem te bekronen.

De vraag van Van der Vorst naar de zwaarte van elke avond werken en geen privéleven werd tamelijk fanatiek afgekapt door De Leeuw, bijgevallen door alle anderen. In die positie is het nu eenmaal hard werken, maar Humberto eet elke avond thuis met zijn gezin. En klagen zou pervers zijn, met zulk leuk werk en zo’n inkomen.

Ook werd er openlijk gesproken over bedreigingen en beledigingen, die tv-sterren al ten deel vallen als ze „goedenavond” zeggen. John de Mol was fel, dat het om een handvol idioten op sociale media gaat, en dat je daar vooral geen aandacht aan moet besteden.

Ook nam hij het duidelijkst stelling over de toekomst van lineaire televisie, die nog lang niet zal verdwijnen. Er zal wel veel inspanning geleverd moeten worden om programma’s te ontwikkelen die de kijker wil zien. En daar schiet de publieke omroep al jaren tekort, meent John de Mol.

En wie praat er vanavond een uur lang met George Clooney? Juist, de man met de beker.