2Doc: Zag je het maar

Makers Diederick Helder (26) en Rick Kluskens (22) volgen in Zag je het maar een woongroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Groepsbegeleider Lisanne (25) werkt hard voor de toekomst van de bewoners, maar komt ook voor lastig keuzes te staan. Hoe bepaal je bijvoorbeeld dat je de zorg stopt als iemand niet meewerkt? Soms zien jongeren een toekomst die niet realistisch is. Lisanne: „Dan is het best lastig om iemand te moeten zeggen: dat gaat hem niet worden. Die keuze moeten wij maken. Is het wel haalbaar, is het niet haalbaar.” In de film zien we Andrew (19), die de begeleiding amper wil accepteren. Als er geen verbetering komt loopt hij het risico dat hij op straat belandt. Johnny (20) wil graag volledig zelfstandig wonen. Zijn begeleiders vinden dat nog te vroeg en dat leidt tot spanning. Meron (19) wil ook meer zelfstandigheid en een nieuwe woning. Helder en Kluskens hebben zelf een achtergrond in de gehandicaptenzorg en kregen bij het maken van hun productie begeleiding van de ervaren documentairemaker John Appel (Zij gelooft in mij, Eritrea Stars).