Deens parlement neemt omstreden immigratiewet aan

Nieuwe regels maken het mogelijk kostbaarheden van vluchtelingen af te pakken.

De Deense minister van Immigratie en Integratie, Inger Stojberg, luistert naar het debat vandaag in het Deense parlement.
De Deense minister van Immigratie en Integratie, Inger Stojberg, luistert naar het debat vandaag in het Deense parlement. Mathias Lovgreen Bojesen / AFP

Het Deense parlement heeft dinsdag een pakket maatregelen aangenomen dat vluchtelingen moet afschrikken asiel aan te vragen in het land. De omstreden regels maken het onder meer mogelijk dure bezittingen van vluchtelingen af te pakken, om daarmee de kosten van hun verblijf in Denemarken te bekostigen.

Op de plannen kwam de afgelopen tijd veel kritiek van internationale mensenrechtenorganisaties.

Het pakket regels werd met een overweldigende meerderheid aangenomen in het Deens parlement. Ook de Sociaaldemocraten, de belangrijke centraal linkse oppositiepartij, stemde voor. De partij schuift al tijden op naar rechts als gevolg van de populariteit van de Deense Volkspartij die sterk anti-immigratie is, schrijft persbureau Reuters.

De nu aangenomen maatregelen houden ook in dat familiehereniging pas na drie jaar kan plaatsvinden in Denemarken. Bij het afnemen van bezittingen van vluchtelingen gaat het om eigendommen met een waarde van ten minste tienduizend Deense Kronen, zo’n 1.400 euro. Bezittingen met speciale emotionele waarde, zoals trouwringen, mogen de vluchtelingen wel houden.