De goednieuwsmachine van Bill Gates

Van geld kun je genoeg hebben, van goed nieuws niet. Bill Gates, oprichter van Microsoft, multimiljardair en megafilantroop, vroeg vandaag, tijdens een strak geregisseerde tournee in Nederland, om meer aandacht voor ‘positieve dingen’.

Foto Rebke Klokke/OneWorld

Er zijn 76,6 miljard redenen om te luisteren naar Bill Gates, al heeft hij niets nieuws te vertellen. Het belangrijkste is dat Gates (60) iets goeds te vertellen heeft. De multimiljardair en megafilantroop vroeg vandaag, tijdens een strak geregisseerde tournee door Nederland, om meer aandacht voor ‘positieve dingen’.

De zakenman/filantroop wil aandacht voor de vooruitgang die de Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) boekt bij de bestrijding van armoede en ziektes in de Derde Wereld. Het nadeel van vooruitgang is dat het meestal te traag gaat om de krant of het journaal te halen. Gates snapt dat media het lastig vinden.

“Slecht nieuws gebeurt opeens; er valt een vliegtuig uit de lucht. Goed nieuws ontwikkelt zich langzaam; inkomens stijgen, minder kinderen sterven. Vergeleken met tien jaar geleden overlijden nu een miljoen minder kinderen per jaar aan malaria. Op welke dag moet de krant dat afdrukken? Op maandag, als het er 999.999 zijn, of op dinsdag?”

Gates prijst twee Nederlandse start-ups die zich inzetten voor ontwikkelingslanden: Legbank maakt voordelige prothesekokers voor mensen die door een landmijn verminkt werden, en Landmapp is een app die arme boeren helpt hun landbouwgrond in kaart te brengen.

Foto Rebke Klokke/OneWorld

Foto Rebke Klokke/OneWorld

Het gaat zo goed met de wereld

BMGF sponsort bovendien World’s Best News, een campagne die positieve aandacht wil voor de vooruitgang die geboekt wordt in de Derde Wereld.
Ralf Bodelier, filosoof en publicist, is sinds drie weken de officiële goednieuwsambassadeur van World’s Best News: “Nederlanders hebben geen flauw benul hoe goed het gaat met de wereld. Mensen zijn veiliger, slimmer, langer, en gezonder dan vroeger. En in Liberia of Sierra Leone kun je prima op vakantie”, legt hij aan Gates en de rest van het gehoor in de Glazen Zaal in Den Haag uit.

Even daarvoor heeft Hans Rosling, een Zweedse arts die furore maakt met zijn optimistische gezondheidsstatistieken, al aangetoond dat we chronisch onderschatten hoeveel meisjes onderwijs genieten, hoeveel kinderen er tegen malaria ingeënt worden, hoeveel gezinnen in arme landen aan anticonceptie doen. En dat -relatief dan - nog maar tien procent van de wereld in armoede leeft.

Foto Rebke Klokke/OneWorld

Foto Rebke Klokke/OneWorld

Alleen citeren

Om ervoor te zorgen dat Gates’ positieve boodschap (‘The Power of Progress’) goed overkomt hanteert de Foundation een strikt mediabeleid. Journalisten worden alleen op persoonlijke titel uitgenodigd - paspoort meenemen - en worden niet geacht om Bill Gates zelf aan te spreken. Rechtstreekse vragen stellen mag die ochtend niet. Vorig jaar, toen Gates ook al in Nederland was, mocht alleen NRC Handelsblad hem interviewen – mits het gesprek alleen over werk van de Foundation zou gaan. Dit jaar is het de beurt aan de Volkskrant. Andere media moeten het doen met wat Gates in het openbaar zegt. Mits die citaten eerst voorgelegd worden aan het PR-bureau van de Foundation.

Het AD pakt het anders aan: dat bracht vandaag een speciale goednieuwsvoorpagina. Als beloning poseert Bill Gates even met het AD van dinsdag 26 januari in zijn handen - een foto die morgen waarschijnlijk weer in de krant zal staan.

Het is geen sponsorschap, zegt AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink desgevraagd: “We waren sowieso al van plan om dit jaar wat meer positief nieuws te brengen.”