De echte geschiedenis van ‘Downton Abbey’

Time wilde weten wat écht in het kasteel uit Downton Abbey gebeurde.

De cast van Downton Abbey, voor het kasteel.
De cast van Downton Abbey, voor het kasteel. PBS / CPTV

Het is het landhuis waar de hoofdpersonen in de beroemde dramaserie vertoeven: Downton Abbey. Highclere Castle, zo heet het gebouw in het echt. Hoeveel verschilt de geschiedenis van dit landgoed met de serie? Tijdschrift TIME zocht het uit.

Downton Abbey is in de gelijknamige Britse televisieserie een statig huis van de graaf en gravin van Grantham en hun bedienden. De serie speelt zich af in de eerste helft van de twintigste eeuw. Trouwe volgers zien in zes seizoenen hoe de aristocratie langzaam aan gezag en vermogen moet inboeten, en het hoofd boven water probeert te houden.

Dat alles speelt zich af in landhuis ‘Downton Abbey, of eigenlijk het Highclere Castle. TIME dook in de geschiedenis van het beroemde pand.

Wat blijkt? Het landgoed – sinds 1988 open voor publiek – kent een bijzondere achtergrond die we niet altijd in de serie terugzien. Highclere Castlebewoners speelden bijvoorbeeld een rol bij de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922, waardoor er nog steeds allerlei bijzondere Egyptische schatten in het kasteel staan. Ook is in het Britse kostuumdrama te zien dat het landgoed dienst deed als militair hospitaal tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat blijkt ook in het echte Highclere Castle gebeurd te zijn.

In deze video van TIME vertelt een van de huidige eigenaren over het pand: