In beeld

Bont leger India paradeert

India viert vandaag de Dag van de Republiek met militaire parades en optochten. Op deze nationale feestdag herdenkt het land de dag dat de grondwet in werking trad in 1950. De belangrijkste parade is in de hoofdstad New Delhi, in aanwezigheid van premier Narendra Modi en hoogwaardigheidsbekleders. Elk jaar is een staatshoofd van een ander land eregast. Dit jaar is dat de Franse president François Hollande.
De Indiase strijdkrachten vertonen, onder grote publieke belangstelling, van oudsher wat ze kunnen en wat ze aan materieel in huis hebben.
AP / Bernat Armangue
Het publiek kijkt omhoog naar straaljagers van de luchtmacht, die in formatie voorbijvliegen.
AP / Manish Swarup
Op 26 januari 1950 werd het land officieel een republiek, nadat het drie jaar eerder na een geweldloze opstand onder aanvoering van Gandhi onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.
Reuters / Adnan Abidi
De militaire parade is het hoogtepunt van de festiviteiten op de Dag van de Republiek. De parade, die wordt gehouden vlak bij de boulevard Rajpath in de hoofdstad New Delhi, heeft tot doel om India’s militaire kracht en cultuur te tonen.
Reuters / Altaf Hussain
Vorig jaar was Barack Obama eregast bij de parade. Een Nederlands staatshoofd was er nog nooit.
AFP / Aridam Dey
Op zaterdag was de generale repetitie in ceremonieel tenue.
AP /Manish Swarup
De motoreenheid ‘Daredevils’ van de Indiase grenspolitie.
Reuters / Altaf Hussain
Verschillende infanterie- en cavalerieregimenten van het leger, de luchtmacht en de marine marcheren in formatie in ceremonieel tenue met al hun onderscheidingen.
Reuters / Adnan Abidi
Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft premier Modi zich uitgesproken voor de modernisering van de Indiase strijdkrachten.
AP / Bernat Armangue
De militaire politie van de deelstaat Jammu en Kashir in ceremonieel tenue.
AFP / Tauseef Mustafa
Leden van militaire veiligheidsdiensten.
AP / Bernat Armangue
Ook de marine loopt strak uitgelijnd in de parade.
Reuters / Adnan Abidi