Aan de deur wordt niet gefilmd

Met een alziende deurbel ben je altijd thuis, ook als je niet thuis bent. Maar mag het zomaar, een bewakingscamera aan je deur schroeven?

Een sprong in het diepe. Zo voelt het als je van een appartement op de vijfde verdieping – hoog en droog – verhuist naar een eengezinswoning op de begane grond. Een huis met een tuin met een trampoline en een rekstok en barbecuende buren. En met een voordeur die binnen handbereik komt van krantenbezorgers en kinderpostzegels, godsdienstwaanzinnigen en stofzuigerverkopers. Raar, als je altijd twintig meter boven het maaiveld woonde: opeens kan de boze buitenwereld aanbellen.

Vroeger hadden we een alziende God en een krasse buurman die een oogje in het zeil hield. Nu veegt een gadget je stoep schoon. Bedrijven als Ring, Skybell, Vivint, Kuna, Chui en Smanos verkopen de moderne variant op het spionnetje: een verborgen online camera in een deurbel.

Zodra er wordt aangebeld, krijg je een melding op je telefoon en kijk je de onwetende bezoeker recht in zijn of haar smoel. Ook al sta je zelf in de file of lig je op een tropisch strand: je bent altijd thuis, ook als je niet thuis bent.

Je bent altijd thuis, ook als je niet thuis bent

Zo’n alziende deurbel houdt het kwaad buiten. Inbrekers schijnen vaak eerst met een smoes aan te bellen om te kijken of de kust veilig is. Als je antwoord geeft via de ingebouwde speaker van bel, weet een inbreker niet of je op vakantie bent, of te lui om naar de voordeur te komen. Elke voorbijganger wordt vastgelegd: als er beweging op de stoep is, begint de deurbel te filmen en wordt het bewijsmateriaal op een webserver bewaard.

Deze slimme deurbellen waren de grote hit op de Consumer Electronics Show, de grote techbeurs die begin deze maand in Las Vegas gehouden werd. Ik had de Ring (200 dollar) al bijna meegenomen, totdat ik er achter kwam dat bij zo’n bewakingscamera een abonnement hoort voor de opslag van de videobeelden – dat kan zo 10 euro per maand kosten.

Bovendien mag je niet maar zo een verborgen camera aan je huis schroeven. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moet je mensen waarschuwen dat ze gefilmd kunnen worden, zeker als je videobeelden langdurig opslaat of nog een deel van de openbare weg of andermans tuin of woning filmt. Particulieren die zo hun eigen huis willen beschermen, vallen al snel onder de Wet Bescherming Persoonsgevens.

Het neigt naar bemoeizucht, zulke regeltjes op je eigen stoep. Aan de andere kant: Nederland hangt nu al propvol bewakingscamera’s. Naarmate die kleiner en goedkoper worden, meer resolutie bieden (4K), een grotere kijkhoek bestrijken (180 of zelfs 360 graden) en beelden automatisch opslaan, breken we nog sneller in op elkaars privacy.

Aan de deur wordt dus niet gekocht, maar ook niet – zonder waarschuwing – gefilmd.