17 seconden borst op tv

De redactie bespreekt elke week een

nieuwkomer op televisie. Vandaag: Justina van Baal gaf borstvoeding op tv.

Programma’s van regionale omroepen lijken, los van de kwaliteit, weinig in de nationale belangstelling te staan. Gebeurt dat wel, dan zijn er grofweg twee opties: er ging iets fout – het tv-materiaal is dan ook een dankbare bron voor redacties van Zondag met Lubach (VPRO) en De wereld draait door (VARA) – of het zorgt voor controverse.

Dat laatste gebeurde woensdag na het dagelijkse actualiteitenprogramma Bynt van Omrop Fryslân. Te gast was Justina van Baal, voorstander van ‘natuurlijk ouderschap’, een filosofie waarbij de hechting en zelfstandigheid van het kind centraal staan. Zo slaapt Van Baal met Fiora (1) in bed, geeft ze borstvoeding en probeert ze zo veel mogelijk „signalen van het kind op te pakken”, opdat het meisje zelfstandige keuzes leert maken.

Fiora hobbelde jengelend de studio in. Ze had dorst. Resoluut zwiepte Van Baal haar haren opzij, greep haar shirt en legde het kind aan de borst. „Zo makkelijk gaat dat dus gewoon”, zei presentator Arjen de Boer, wat beduusd. „Op tv. Daar hebben we wel een primeur te pakken.”

Diezelfde dag verspreidde Omrop Fryslân het fragment online – 17 seconden, zonder context. Op Facebook keken een kleine 400.000 mensen, 1.626 van hen deelden het. Donderdagavond verscheen het in De TV Draait Door, de fragmentenrubriek van DWDD.

Dat het thema voor discussie zorgt, kon de omroep voorspellen: zo plaatste de Amerikaanse Ashley Kaidel in november een foto online waarop te zien was hoe zij borstvoeding gaf in een restaurant, wat wereldwijd honderdduizenden reacties opleverde.

BN’ers als Doutzen Kroes nemen actief stelling in, door soortgelijke foto’s te delen, die vervolgens weer verschijnen als ‘nieuwsberichten’ op het entertainmentgedeelte van sommige nieuwssites.

Hoe spontaan was de uitzending? Fiora was meegekomen op verzoek van de redactie, schreef Van Baal later op Facebook. En waar je een twijfel zou kunnen verwachten om voor de camera’s het bovenlichaam te ontbloten, toonde zijzelf niet de geringste aarzeling. Later, tegen Omrop Fryslân: „Ik vind het heel belangrijk dat iedereen de beelden ziet.”

Intussen ging het debat op Facebook vooral over de bewuste 17 seconden ‘borst': kan zoiets wel op tv? En ach, de rest van dat ‘natuurlijk ouderschap’, dat leek niet meer zo interessant.