Ziekenhuizen boos over inzet gedetineerden bij dossierscans

Gedetineerden maakten patiëntendossiers van het Zwolse Isala ‘scanklaar’ voor digitalisering.

Gearchiveerde medische dossiers.
Gearchiveerde medische dossiers. Foto Robert van den Berge / ANP

Het Zwolse ziekenhuis Isala en het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn “onaangenaam verrast” en “verontwaardigd” dat een bedrijf dat patiëntendossiers scande gebruik heeft gemaakt van gedetineerden. Omroep Max besteedt dinsdag in het programma Meldpunt! aandacht aan de kwestie, en tevens een “datalek” bij drie ziekenhuizen.

Gedetineerden in een Leuvense gevangenis maakten patiëntendossiers ‘scanklaar’ voor digitalisering. Daarbij worden bijvoorbeeld nietjes verwijderd. De dossiers zijn afkomstig van de afdeling Oogheelkunde uit de jaren 2000 tot en met 2012. Isala was niet op de hoogte dat scanbedrijf Iguana (voorheen Allgeier) deze taak had uitbesteed aan de gevangenis, aldus een verklaring:

Als Isala van te voren had geweten dat Iguana dergelijke werkzaamheden ook laat uitvoeren op locaties van derden en in het bijzonder door gedetineerden, dan had Isala mogelijk een andere keuze gemaakt.

Ook medische dossiers van het Amphia Ziekenhuis te Breda zijn scanklaar gemaakt in de Leuvense gevangenis, aldus het tv-programma. Het Amphia Ziekenhuis is “verontwaardigd” en spreekt van “contractbreuk”:

In de contractafspraken van Amphia met Iguana staat dat alle werkzaamheden die de organisatie voor Amphia verrichtte door eigen personeel en binnen de muren van Iguana uitgevoerd dienden te worden.

In 2014 is de samenwerking met de gevangenis beëindigd, volgens Iguana, “vanwege een verkeerde beeldvorming bij klanten en in de publieke opinie”.

Het scannen zelf is wel door Iguana uitgevoerd. Alle papieren dossiers zijn inmiddels vernietigd. Volgens ziekenhuis Isala heeft Iguana de wet niet overtreden, door zich te houden aan strenge eisen. Het ziekenhuis zal daarom geen vervolgstappen ondernemen.

‘Datalek’

In Meldpunt! zal dinsdag ook een ‘datalek’ aan de orde komen van drie ziekenhuizen. Via een openbare internetlink van hetzelfde scanbedrijf Iguana waren bijna 200.000 ‘patiëntbestanden’ te downloaden, waarvan veruit de meeste van een Belgisch ziekenhuis. Ook 109 patiëntbestanden van Van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en 5.625 van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop waren openbaar.

De internetlink was bedoeld voor de uitwisseling van medische informatie tussen het scanbedrijf en de ziekenhuizen. Iguana erkent in een brief aan de ziekenhuizen een “ernstige fout” te hebben gemaakt, maar benadrukt dat zijn klanten geen schade ondervinden aan de ‘lek’. De openbare gegevens zijn volgens Iguana niet gedownload door onbevoegde partijen, behalve Omroep Max. Inmiddels is de link beveiligd.