Zeven verdachten Geldermalsen melden zich bij politie

De politie had gedreigd foto’s van de verdachten ongecensureerd in de media te tonen.

Rellen breken uit tijdens een demonstratie op 16 december in Geldermalsen tegen de komst van een asielzoekerscentrum.
Rellen breken uit tijdens een demonstratie op 16 december in Geldermalsen tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Zeven verdachten van de uit de hand gelopen demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen hebben zich zelf bij de politie gemeld. Ze herkenden zich op geblurde foto’s die de politie had gepubliceerd.

De politie had gedreigd de foto’s ongecensureerd te tonen als de verdachten zich niet zouden melden. Er zijn sinds de publicatie van de geblurde foto’s ook drie tips binnen gekomen over de identiteit van de andere verdachten.

Afgelopen vrijdag werden foto’s van elf verdachten geanonimiseerd online gezet. Naar vier van hen is de politie nog op zoek. De komende dagen zullen van hen nieuwe gecensureerde foto’s geplaatst worden. Hebben ze zich voor woensdag niet gemeld bij de politie, dan zullen ongecensureerde foto’s die dag vertoond worden bij het regionale programma Bureau GLD. Mocht dat niet het gewenste resultaat opleveren, dan zullen dezelfde beelden op 2 februari bij Opsporing Verzocht worden getoond.

Azc niet van de baan

Op 16 december liep een demonstratie in Geldermalsen tegen de komst van een azc volledig uit de hand. Zo’n tachtig man keerde zich tegen de politie, er werd met hekken, die rondom het gemeentehuis waren neergezet om de orde te bewaren, gesmeten en vuurwerk naar de raadszaal gegooid. Veertien mensen werden toen al gearresteerd.

Een paar dagen na de ongeregeldheden werd een plan voor een azc dat plek biedt aan 1.500 vluchtelingen ingetrokken. Voor de gemeente Geldermalsen is de komst van een azc echter niet van de baan en moet er in de nabije toekomst een nieuw voorstel komen. Wel wordt eerst geëvalueerd waar het misging bij het eerste plan.