Zeker 35 doden bij aanslagen Kameroen

De aanslagen zijn nog niet opgeëist; de autoriteiten verdenken de islamitische terreurgroep Boko Haram.

In de Noord-Kameroense plaats Bodo is een serie zelfmoordaanslagen gepleegd waarbij zeker 35 doden zijn gevallen. Dat meldt persbureau AP, dat sprak met de gouverneur van het gebied. Bij de aanslagen raakten 65 anderen gewond.

Maandag bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op bij een markt, terwijl op datzelfde moment twee anderen hun bomgordels tot ontploffing brachten in het centrum van Bodo.

Aanslagen toegeschreven aan Boko Haram

De aanslag werd niet meteen opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar de islamitische terreurgroep Boko Haram. Volgens de gouverneur van het gebied is er informatie beschikbaar waaruit blijkt dat de aanvallers uit het nabijgelegen Nigeria komen, waar Boko Haram actief is.

Een legercommandant wist tegenover AP te melden dat er een legereenheid richting het gebied is gestuurd. Waarschijnlijk zijn er handlangers in Kameroen geweest die geholpen hebben om de terroristen de grens met Nigeria te laten passeren.

Sinds het einde van het jaar is het onrustig in de grensstreek tussen Kameroen en Nigeria. Begin januari vielen tien doden bij een zelfmoordaanslag in het Kameroense dorpje Kouyape. Ook blies een 14-jarige jongen zich op bij een moskee; hierbij kwamen vier mensen om het leven.

Kameroen is één van de deelnemende landen in West-Afrikaanse coalitie om Boko Haram te verslaan. De andere landen zijn Nigeria, Niger en Tsjaad. De afgelopen zes jaar doodde Boko Haram meer dan 23.000 mensen. Sinds afgelopen jaar neemt het aantal aanslagen van de terreurgroep in buurlanden toe. Er waren ook aanslagen in Niger en Tsjaad.