Economie

Wie mag voor 50 miljard dollar onderzeeërs aan Australië verkopen?

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het wordt spannend in Berlijn, Parijs en Tokio de komende maanden. Over niet al te lange tijd maakt Australië bekend wie vanaf 2030 de nieuwe generatie onderzeeërs mag leveren. Het contract, inclusief onderhoud, is 50 miljard Australische dollar waard. De Nikkei Asian Review denkt dat Japan goede kansen maakt.

Zowel het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems, het Franse DCNS als de Japanners hebben prima voorstellen gedaan om technische goede onderzeeërs te leveren. Maar een deal met Japan zou volgens enkele experts meer strategisch voordeel opleveren. Japan is een belangrijke afnemer van Australische grondstoffen. Bovendien kijkt Australië steeds meer naar Azië voor zaken. Het zou de eerste keer zijn dat Japan op grote schaal defensiemateriaal exporteert. Gezien de pacifistische houding van Japan na de Tweede Wereldoorlog lag dat lang gevoelig.

Banken mikken niet op Aziatische aandelen maar rijke mensen

Met de beurzen in Azië valt even weinig geld te verdienen en dus denken internationale banken aan een andere manier om in de regio geld te verdienen: het fortuin beheren van rijke Aziaten. Dat schrijft The Wall Street Journal. Back to basics, noemt de krant het.

Banken als Goldman Sachs en Standard Chartered zetten meer bankiers in gespecialiseerd in vermogensveheer in Azië. De banken willen volgens de krant aantonen dat ze onmisbaar zijn voor hun rijke klanten. Los van adviezen vliegen de banken de klanten de wereld over en huren ze dure auto’s.

Nergens ter wereld zijn zoveel miljonairs als in Azië. In totaal zijn er 4,7 miljoen mensen die een vermogen hebben van meer dan een miljoen dollar.

Chinezen shoppen minder in Tokio

Wisselkoersen, financiële markten. Het lijken vaak abstracte onderwerpen die nauwelijks meer zijn dan grafiekjes op een computerscherm. Maar in Tokio merken ze er wel degelijk wat van. Sinds de waarde van de Chinese munt met circa 10 procent is gedaald, komen er steeds minder Chinese toeristen naar Tokio om te winkelen. De producten daar zijn voor Chinezen plots duurder geworden door de wisselkoersaanpassing. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

Voor Japan is dat vervelend want juist toerisme moet voor groei zorgen. Japanse huishoudens en bedrijven geven al een tijdje minder uit. De Japanse economie zit al jaren met problemen van vergrijzing en tegenvallende groei.