WHO vreest dat zikavirus zich ook naar VS verspreidt

Virus overgebracht door muggen kan mogelijk hersenschade bij baby’s veroorzaken.

Brazilië kondigde dit weekend extra maatregelen aan om de Olympische Spelen muggenvrij te maken.
Brazilië kondigde dit weekend extra maatregelen aan om de Olympische Spelen muggenvrij te maken. Andre Penner / AP

Het door muggen overgebrachte zikavirus verspreidt zich mogelijk over het hele Amerikaanse continent, met uitzondering van Canada en Chili. Deze vrees sprak de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maandag uit.

De uitspraak komt niet geheel onverwacht: de muggensoort die het virus overbrengt, de Aedes-mug, komt bijvoorbeeld inderdaad ook in de VS voor. Het zikavirus heerst momenteel in Midden- en Zuid-Amerika en het Caraïbische gebied.

250116bui_zika_kaart

De ziekteverschijnselen van het virus zijn over het algemeen mild, maar er zijn aanwijzingen dat het virus hersenschade bij baby’s kan veroorzaken. Braziliaanse autoriteiten sloegen eind vorig jaar alarm, nadat ineens opvallend veel kinderen geboren werden met microcefalie. Bij die aandoening zijn de hersenen ernstig verschrompeld. Ook verlammingsziekte Guillain-Barré Syndroom (GBS), wordt door een aantal medische specialisten aan het virus gekoppeld.

De WHO adviseerde eerder al vrouwen die van plan zijn naar gebieden te reizen waar het zikavirus heerst, eerst een zorgverlener te raadplegen.

Brazilië kondigde dit weekend extra maatregelen aan om de Olympische Spelen muggenvrij te maken. Vanaf vier maanden voor aanvang, in augustus, wordt er extra gecontroleerd en verdelgd.