Vonn heeft haar afdalingsrecord, Svindal scheurt zijn kruisband

Lindsey Vonn brak een record en Aksel Lund Svindal scheurde bij een val zijn kruisband: einde seizoen.

Het goede skinieuws kwam afgelopen weekend uit Cortina d’Ampezzo, waar de Amerikaanse Lindsey Vonn haar 37ste afdaling won. Zij verbeterde daarmee het recordaantal wereldbekeroverwinningen op de afdaling van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll. Het slechte nieuws kwam uit Kitzbühel, waar de Hahnenkammrennen vanwege vele zware valpartijen chaotisch verliepen.

Bekendste slachtoffer van de vele crashes op de afdaling was zaterdag de Noor Aksel Lund Svindal. De leider van het wereldbekerklassement ging op de ijzige piste hard onderuit en vloog vol in de hekken. Nader onderzoek in het ziekenhuis leerde dat Svindal zijn kruisband heeft gescheurd. Einde seizoen.

De Noor was niet het enige slachtoffer, want kort daarvoor had ook de Oostenrijker Georg Streitberger zijn kruisband bij een val gescheurd. De lotgenoten troffen elkaar ’s avonds op één kamer van een privékliniek in Innsbruck. Hannes Reichelt, de winnaar van 2014, viel ook maar kwam er met schaafwonden goed vanaf.

De bekendste en gevaarlijkste afdaling van het wereldbekercircuit werd na de 30ste starter afgebroken. De vele onderbrekingen en opkomend slecht weer maakte het afronden van de wedstrijd onmogelijk. Na afloop laaide de discussie over het gevaar op de Hahnenkammafdaling op. Winnaar werd de Italiaan Peter Fill.

Voor Lindsey Vonn scheen afgelopen weekeinde de zon. Na haar recordzege op de afdaling won zij zondag in Cortina d’Ampezzo ook de super-G. Daarmee nam de Amerikaanse de leiding in het algemene wereldbekerklassement over van Lara Gut.

Vonn bracht haar totaal van wereldbekerzeges op 75, waarmee ze nog elf overwinningen verwijderd is van de 86 die de Zweed Ingemar Stenmark bijeen skiede. Als Lindsey Vonn ook dat record breekt, kan zij aangemerkt worden als de grootste skiër ooit.