VN hopen vrijdag te beginnen met vredesproces Syrië

De gesprekken, die vandaag moesten beginnen, leken van de baan maar zijn nu gepland voor vrijdag.

De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura tijdens een persconferentie op maandag.
De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura tijdens een persconferentie op maandag. Foto Salvatore Di Nolfi/AP

Het begin van het vredesproces in Syrië lijkt er dan toch nog van te komen. De onderhandelingen, die vandaag hadden moeten beginnen, leken in eerste instantie van de baan vanwege ruzies over welke partijen erbij aanwezig mogen zijn. Vandaag maakte de speciale VN-gezant voor Syrië bekend dat de gesprekken naar verwachting vrijdag alsnog beginnen.

Staffan de Mistura, de VN-gezant, wil morgen de uitnodigingen versturen voor de vredesonderhandelingen tussen de regering van president Assad en de oppositie. De eerste fase van die gesprekken zou zo’n twee tot drie weken moeten duren. Daarbij wordt gefocust op het bereiken van een staakt-het-vuren, het terugdringen van Islamitische Staat (IS) en de toename van humanitaire hulp. Op de tweede plaats komen het bestuur van het land, het herzien van de grondwet en toekomstige verkiezingen onder toezien van de VN aan bod, zo meldt Reuters.

Wie vertegenwoordigt de oppositie?

Maar juist de uitnodigingen zijn een zeer gevoelig punt bij de onderhandelingen. Er is ruzie over wie de oppositie mag vertegenwoordigen. Formeel gezien gaat De Mistura hierover, maar hij klaagde vorige week dat zijn mandaat aan alle kanten wordt ondermijnd. Over de verschillende belangen zegt buitenlandredacteur Toon Beemsterboer:

“De VS willen bijna alle invloedrijke Syrische partijen uitnodigen, maar daar zijn Saoedi-Arabië en Turkije op tegen. Saoedi-Arabië heeft een alliantie van 34 politieke en gewapende groepen gesmeed, maar die alliantie bevat lang niet alle Syrische oppositiegroepen. Rusland heeft er bezwaar tegen dat radicaal islamitische groepen deel uitmaken van die alliantie en wil dat enkele figuren die Moskou gunstig gezind zijn worden toegevoegd, onder wie een Syrisch-Koerdische leider. Turkije dreigt de besprekingen te boycotten als de Syrische Koerden worden uitgenodigd omdat ze nauw gelieerd zijn aan de PKK.”

De Mistura zei maandag tijdens een persconferentie dat hij alle betrokken partijen wil uitnodigen behalve de organisaties die door de VN zijn bestempeld als terroristen. Daaronder vallen IS en al-Nusra. Het plan voor een vredesproces in Syrië werd in december goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Gevechten gaan door

De oorlog in Syrië duurt nu bijna vijf jaar. Daarbij zijn meer dan 250.000 Syriërs omgekomen en miljoenen mensen ontheemd. Ondanks de naderende vredesonderhandelingen wordt er in Syrië vooralsnog doorgevochten door alle partijen. Zondag wisten regeringstroepen van Assad, daarbij ondersteund door Russische luchtaanvallen en Libanese Hezbollahstrijders, het strategisch gelegen dorpje Rabiya in de westelijke provincie Latakia te veroveren op de rebellen.