Vermeende Syriëganger aangehouden in Delft

De 21-jarige man zou in 2013 ongeveer een half jaar in Syrië hebben doorgebracht.

Foto Roel Visser/ANP

De politie heeft vorige week woensdag een 21-jarige man uit Delft aangehouden omdat hij zou hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van deelname aan een terroristische organisatie.

Het OM bracht het nieuws over de arrestatie pas vandaag naar buiten. De man zou in 2013 ongeveer een half jaar in Syrië hebben doorgebracht, onder andere in een trainingskamp waar gewapende jihadisten verblijven. Nadat de man, van wie de naam niet bekend is gemaakt, terugkeerde, startte het OM een onderzoek. Recentelijk bleken de verdenkingen tegen de man zo sterk dat hij is aangehouden.

De rechter heeft vandaag bepaald dat de man nog zeker twee weken vast blijft zitten. Ook de 24-jarige broer van de verdachte zit vast. Hij meldde zichzelf bij de politie en wordt verdacht van verboden vuurwapenbezit.

Er lopen zo’n veertig jihadverdachten rond in Nederland onder begeleiding van de reclassering. Het gaat om vermeende Syriëgangers, ronselaars, opruiers en jihadfinanciers die hun strafproces afwachten. Maar er bestaat twijfel over het nut van het straffen van Syriëgangers. Sowieso is er over hen weinig bekend, zo is gebleken uit rechtszaken. Wat de inlichtingendienst AIVD wel over hen weet, laat de dienst niet los.