Verdachte bedreiging Jumbo naar Pieter Baan Centrum

De 51-jarige verdachte had bezwaar aangetekend tegen onderzoek in het PBC, maar moet van de rechter toch gaan.

Foto: Piroschka van de Wouw

De 51-jarige man die ervan verdacht wordt supermarktketen Jumbo te hebben bedreigd met bommeldingen, moet woensdag ter observatie naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Dat meldt persbureau ANP. Daar gaan deskundigen onderzoek doen naar zijn toerekeningsvatbaarheid, de kans op herhaling en een eventuele behandeling uitvoeren.

De Groningse rechtbank verwierp maandag tijdens een pro forma-zitting het bezwaar van de verdachte om onderzocht te worden in het PBC.

Twitter avatar zittingszaal14 rob zijlstra Verdachte (afpersing Jumbo) tekende hoger beroep aan tegen bevel observatie PBC. Ongegrond. Mag er nu volgende week al heen. #z14 #jumbo

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het bedreigen van supermarktketen Jumbo; hij werd half oktober in Groningen opgepakt, samen met zijn 15-jarige zoon. Vorige week werd bekend dat die niet als verdachte wordt aangemerkt. Tijdens de zitting ontkende de man dat hij de Jumbo-afperser zou zijn.

“Ik ben onschuldig, ik ben niet de Jumbo-afperser. Ik heb geen bommen vervaardigd.”

Vorig jaar werden er explosieven geplaatst bij twee vestiging in Groningen. Bij de ontploffing van één van die explosieven raakte een winkelruit beschadigd. Een Zwols filiaal kreeg een verjaardagskaartje met explosieve stof opgestuurd. Daarnaast verdenkt het OM de man van afpersing van de supermarktketen.