Van Gaal verliest voor zesde keer: fans boos na één schot op doel

De bijnaam Theatre of Dreams doet vermoeden dat in stadion Old Trafford altijd de zon schijnt, maar de fans van Manchester United die er zaterdag de tribunes beklommen, weten wel beter. Precies één keer zagen ze hun ploeg op doel schieten in een wedstrijd die een nieuw dieptepunt vormt in het woelige tijdperk onder trainer Louis van Gaal. Thuis tegen het Southampton van Ronald Koeman werd er met 1-0 verloren na een doelpunt van Charlie Austin in de 87ste minuut.

De nederlaag resulteerde in boegeroep vanaf de tribunes. Wederom was de thuisploeg amper bij het vijandelijke doel in de buurt gekomen. Aanvallende onmacht kenmerkt United, gepaard met een creativiteitsgebrek in de linies die de voorhoede moeten bedienen. De ploeg maakt 1,2 doelpunt per duel en had onlangs zelfs grote moeite om derdedivisieclub Sheffield United te verslaan in de FA Cup (1-0).

Trainer Van Gaal was schuldbewust toen hij na afloop voor de camera’s verscheen. Over de boze fans: „Ze hebben gelijk. Het was een vervelend duel om te zien. De verwachtingen zijn hoog, dat legt veel druk op de spelers. Je zag dat ze niet veel vertrouwen hebben, veel ging fout.”

Ooit was United de club van de rushes van George Best, de onnavolgbare Cantona, de stilist David Beckham en het doelpuntenduo Dwight Yorke en Andy Cole. Vele overwinningen, mooi voetbal en een grootse historie.

Maar die franje is verdwenen. United verloor zaterdag voor de zesde keer dit seizoen en staat nu vijfde. Al weken wordt er over de positie van Van Gaal gespeculeerd en al net zo lang circuleren de namen van zijn mogelijke opvolgers (José Mourinho en Pep Guardiola).

Hoewel de kritiek aanzwelt, keurde bestuurslid David Gill het boegeroep openlijk af. „Het is duidelijk dat Manchester United beter kan dan wat het nu demonstreert, zeker als je ziet hoeveel geld er is geïnvesteerd in nieuwe spelers. Maar iedereen werkt keihard om het tij te keren. Er wordt veel gespeculeerd, maar dat hoort bij voetbal. Daarom moeten we ons als club niet laten afleiden, maar de ingeslagen weg blijven volgen. Wij geloven daar nog steeds voor 100 procent in.”