Van deze nieuwe podcast over de liefde mogen we héél veel verwachten

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_middelgroot
Ongeveer vier minuten gaat het over een vis. Een op een Dorito lijkende goudvis die ooit 3 dollar kostte en nu, helaas, bezig is te sterven. Hij eet niet meer. Maar dan, na die vier minuten, wordt duidelijk dat het verhaal over veel meer gaat dan een vis.

Afgelopen week ging de podcast Modern Love van start. Dat is de naam van een al jaren populaire essayrubriek in The New York Times (die je misschien vooral kent van dit stuk, over een vragenlijst waarmee je twee mensen verliefd op elkaar kunt laten worden). Jaarlijks krijgt Daniel Jones, die de rubriek coördineert, 7.000 verhalen opgestuurd. Daarvan halen 52 de krant. Dat betekent dat in de 11 jaar dat Modern Love bestaat een kleine 600 verhalen werden afgedrukt. En de beste verhalen dáárvan worden vanaf nu in een wekelijkse podcast gegoten.

Daar mogen we héél erg veel van verwachten, als het aan mij ligt. The New York Times en radiostation WBUR doen er veel meer mee dan alleen maar zo’n essay laten voorlezen. Er zijn allerhande beroemde acteurs en actrices voor gevraagd, zoals January Jones (Mad Men), America Ferrera (Ugly Betty), Sarah Paulson (Carol) en, voor deze aflevering over de stervende goudvis, Jason Alexander (George in Seinfeld). Muziek wordt op de goede momenten ingezet voor sfeerzetting en de verhalen zijn niet te lang. Als je het originele essay erbij pakt om mee te lezen, merk je dat er subtiel in geknipt is voor de audioversie.

Ook leuk: na het verhaal volgt nog een kort gesprek met de auteur. In dit geval is dat een journalist van de krant zelf, die het stuk schreef in 2009. Toen was zijn dochter, de eigenaar van de vis, vijf jaar oud. Nu is ze twaalf, en ook zij is erbij om op het ontroerende verhaal van haar vader te reflecteren.

Je kunt de aflevering luisteren bij The New York Times, via iTunes, via Pocket Casts of met de podcast-app van je voorkeur door op ‘Modern Love’ te zoeken.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: als je een iPhone hebt, kun je podcasts luisteren met de standaard-app die daarop staat voorgeïnstalleerd. Dat is echter niet zo’n goeie. Pocket Casts en Acast zijn vele malen beter - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren.

Hier alle voorgaande stukjes van deze rubriek. Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.