In aanloop naar zijn zevende soloalbum…

In aanloop naar zijn zevende soloalbum Swish, blaast Kanye West een persoonlijke traditie nieuw leven in door wekelijks een gratis track online te zetten. Als dit nummer met een gastrap van Kendrick Lamar een goede graadmeter is, wordt Swish (het album komt uit op 11 februari) de zoveelste moderne klassieker in het oeuvre van West. Wat zijn de mannen hier in topvorm. Ze flowen heerlijk losjes op een geweldige beat van geluidstovenaar Madlib; hun raps zijn overtuigend, beeldend, humoristisch en scherp. Met name West zelf lijkt te willen aantonen dat hij als 38-jarige rapper nog steeds op het toppunt van zijn kunnen is - en hij slaagt daarin glansrijk. Vroeger was hij een van luxe dromende backpacker, rapt West. Op deze track balt hij de vurige honger die hij toen voelde, de eigenzinnigheid en overmoed die hem gaandeweg naar de absolute top brachten, superieur samen.

Saul van Stapele