In beeld

Retourtje Tilburg - Duinkerken

In het weekend, als Europa vrij heeft, trekken vrijwilligers massaal naar de migrantenkampen bij Duinkerken en Calais. Fotograaf Merlin Daleman ging zaterdag met onze verslaggever in een busje uit Tilburg mee naar Duinkerken en maakte daar deze fotoreportage.
Op zaterdagochtend half zeven vertrokken uit Tilburg vier vrijwilligers, in een vakantiecamper en een busje vol spullen die ze afgelopen week bij Tilburgers inzamelden.
Merlin Daleman
Om tien uur precies komen de busjes aan in Grande-Synthe. Vrijwilligers trekken laarzen aan om de goederen de modderige kampen in te rijden.
Merlin Daleman
De illegale kampen zijn een grote modderpoel en vuilnisbelt waartussen zo’n duizend tenten staan.
Merlin Daleman
Honderden hoestende mannen stoken vuurtjes en eten warme maaltijden die er in het weekend in overvloed zijn, maar doordeweeks niet.
Merlin Daleman
Een paar duizend mensen leven in de modder en tussen het vuilnis hopend op een kans om Engeland te bereiken.
Merlin Daleman
De bus van de Tilburgse vrijwilligers mag van Franse gendarmes het terrein niet op. Met steekkarretjes worden de goederen het kamp ingereden.
Merlin Daleman
Ieder weekend komen er eendagshulpverleners uit Denemarken, Engeland, Duitsland, Nederland. Maar geen Fransen.
Merlin Daleman
Bij de tenten vrouwen, kinderen, de kleinsten hangerig, koortsig en met ontstoken oogjes.
Merlin Daleman
Eén keer uitglijden en je zit onder de drek. En zonder verwarming wordt niks meer droog.
Merlin Daleman
De steekkarretjes lopen al gauw vast in de zuigende modder en de gendarmes geven toestemming om toch met de bus in het kamp de hulpgoederen uit te delen.
Merlin Daleman
Een van de vrijwilligers is de 21-jarige Hendrik de Kok (links). Hij nam het initiatief tot de actie en plaatste een week geleden een oproep op Facebook.
Merlin Daleman
Ingezamelde kleding vindt weinig aftrek. Op zaterdagen, als er veel vrijwilligers komen, is de vraag naar kleren al snel verzadigd
Merlin Daleman
Alles wat het verblijf van de migranten in het dorpspark van Grande-Synthe „te permanent” zou kunnen maken mag het kamp niet in van de gendarmes. Die spullen worden op een parkeerterrein elders uitgedeeld.
Merlin Daleman
Het met wilgentenen omrande dorpsparkje van Grande-Synthe waar de vluchtelingen verblijven ligt pal tegenover een woonwijk. De luiken en deuren van de huizen bleven de hele dag potdicht.
Merlin Daleman
Hendrik de Kok helpt een meisje in een warme jas.
Merlin Daleman