Renners Giant-Alpecin aan de dood ontsnapt

Tijdens een training op de openbare weg in Spanje ging het mis. Een groepje profrenners werd door een auto geschept.

Vernielde fietsen naast de weg.
Vernielde fietsen naast de weg. Foto Informacion.es

Het trainingskamp van wielerploeg Giant-Alpecin werd zaterdagmiddag op een provinciale weg in de Spaanse provincie Alicante ruw onderbroken. Zes renners raakten gewond toen ze geschept werden door een Britse automobiliste die aan de verkeerde kant van de weg reed. De wielrenners Chad Haga en John Degenkolb raakten het zwaarst gewond en werden naar verschillende ziekenhuizen afgevoerd. De vier anderen kwamen er met lichte verwondingen vanaf. De automobiliste wordt mogelijk vervolgd.

De formatie van Giant-Alpecin verbleef in het kustplaatsje Calpe waar meer ploegen in de winter naartoe gaan om zich voor te bereiden op het seizoen. Een groepje van zeven wielrenners van de profploeg werkte zaterdagmiddag een routinetraining af toen op een weg nabij het plaatsje Benigembla de automobiliste op hen inreed. Eén renner bleef ongedeerd.

De gewonde renners kregen hulp van een ambulance, helikopters en de Spaanse brandweer. De Amerikaan Haga was er het slechtst aan toe. De 27-jarige renner werd per helikopter naar het ziekenhuis van Alicante gevlogen en daar aan zijn nek geopereerd. De medici gaan ervan uit dat Haga volledig herstelt.

Sprinter Degenkolb brak onder meer zijn onderarm en raakte bijna een wijsvinger kwijt. De Duitser die vorig jaar de voorjaarsklassiekers Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo won, maakte op Facebook melding van het ongeluk. In een ziekenhuis in Dénia werd een afgesneden vingertopje aangezet. De Duitse renner werd later overgebracht naar een groter ziekenhuis in Valencia. Degenkolb wacht mogelijk een tweede operatie in Hamburg. Het is de vraag of hij op tijd hersteld zal zijn voor Milaan-Sanremo, op 19 maart.

De vier andere renners die bij het ongeluk betrokken waren, zijn de Franse ronderenner Warren Barguil (gebroken pols), de Duitser Max Walscheid (gebroken hand), de Zweed Frederik Ludvigsson (gekneusde ribben) en de Nederlander Ramon Sinkeldam (hechtingen in knie en kin). Zij konden snel uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Spanje probeert al jaren het aantal ongelukken met fietsers terug te dringen. In grote steden worden steeds meer fietspaden aangelegd, maar op provinciale wegen kwamen de voorbije jaren honderden fietsers om het leven. De Spaanse profrenner Ricardo Otxoa overleed in februari 2001 tijdens een training met zijn broer Javier.